Заплахата от ядрената програма на Иран, мирът с палестинците и безопасното бъдеще за децата на Израел бяха основните теми, дискутирани по време на срещата на президентите на Израел и САЩ - Шимон Перес и Барак Обама, отбелязват световните медии.

Перес обяви, че Обама е истински приятел. „Израел се доверява на политиката на САЩ, призвана да не допусне Иран да се сдобие с атомна бомба", заяви Перес. От своя страна Барак Обама нееднократно подчерта от началото на визита си в Близкия изток, че е време за дипломатическо решение за иранския ядрен проблем все още има, но всички варианти са на масата.

От своя страна премиерът Бенямин Нетаняху отбеляза, че Техеран може да има атомна бомба до месеци, а това ще провокира Тел Авив да нанесе превантивен удар.

Свят без Вашата подкрепа може да доведе до агресия срещу Израел... Във време на мир, във време на война, Вашата подкрепа за Израел е непоклатима, каза Перес.

Той посрещна Обама заедно с група от 50-тина деца.

Не бива да се позволява сирийските резерви от химически оръжия да попадат в ръцете на терористични групи, предупреди Шимон Перес.

За щастие сирийската ядрена мощност беше унищожена, но за съжаление арсеналът от химически оръжия остава. Ние не можем да позволим тези оръжия да попаднат в ръцете на терористите- това може да доведе до епична трагедия, заяви Перес.

От своя страна Барак Обама предупреди режима в Дамаск, че бъде държан отговорен за използването на химически оръжия срещу цивилни граждани в Сирия.