Групата на социалистите и демократите няма да подкрепи резолюцията на Европейския парламент за Украйна, която ще бъде гласувана по-късно днес в Страсбург в навечерието на започващите в Женева преговори ЕС-САЩ-Русия-Украйна.

„Преценихме, че ЕНП, Зелените и либералите, които са съвносители на документа, заемат много крайна позиция, зад която не можем да застанем", съобщи Ивайло Калфин след заседанието на групата. Социалистите имат възражения срещу използвания в проектодокумента език, който според Калфин напомня „най-острите моменти на студената война".

„За мен най-същественият недостатък на тази резолюция е че тя призовава за налагане на мерки, които не са осъществими. Това олекотява позицията на ЕС", каза българският евродепутат.

В изказването си пред парламентарната група Калфин се позова на искането за незабавни икономически санкции, които според него не могат да се наложат, тъй като липсва съгласие между страните от ЕС. Няма и оценка на ефекта от санкции върху европейската икономика, чието възстановяване от кризата е още твърде крехко.

Той възрази и срещу искането за спирането изграждането на газопровода „Южен поток". „Южен поток" не увеличава зависимостта от руски газ, а дава алтернативен път за доставката му. България вече се е парила от спирането на кранчето през Украйна, затова е от наш интерес да има и друг път, през който да се доставя газ", поясни той.

Калфин добави, че България би трябвало да подкрепи създаването на европейски енергиен пазар, както и да поднови позицията си за общо договаряне от страна на ЕС на условията за доставките на руски газ, която е поддържала по-рано.

„Спирането на доставките на газ от Русия за Европа не е реалистично, а за България то би означавало и значително поскъпване на горивото от други източници", смята Калфин.

„Разбира се, ЕС трябва да помисли за мерки и за аргументи, с които да подсили позицията си, но те трябва да бъдат осъществими", добави той.

Сред другите мерки проектодекларацията на парламента призовава за мерки срещу руски енергийни компании и техните дъщерни фирми в ЕС, както и срещу руски инвестиции в европейски активи. Настоява се за преразглеждане и евентуално прекратяване на всички договорености между ЕС и Русия. Апелира се за спирането на различни проекти, включително на минаващия през България газопровод „Южен поток".