Кремъл заяви в понеделник, че е имало контакти със Съединените щати относно възможна размяна на затворници, включваща репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, но те трябва да останат далеч от медиите, предава "Ройтерс'.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков цитира коментарите на президента Владимир Путин по-рано този месец на среща с високопоставени редактори на международни информационни агенции. Тогава Путин каза, че Русия и САЩ са в контакт по въпроса.

"Искам отново да напомня за разговора на президента с ръководителите на информационните агенции в Санкт Петербург - той потвърди, че има такива контакти", каза Песков.

"Те продължават, но трябва да продължат да се провеждат в пълна тишина... Следователно не могат да бъдат предоставени съобщения, изявления или информация по този въпрос."

Русия ще гледа делото срещу Гершкович при закрити врата

Русия ще гледа делото срещу Гершкович при закрити врата

Първото заседание е насрочено за 26 юни

На въпрос защо делото за шпионаж срещу Гершкович трябва да се води при закрити врата, Песков каза, че не може да коментира подобни въпроси, тъй като това е решение на съда.

"Това е съдебно решение. Не можем да го коментираме", каза Песков.

32-годишният журналист на "Уол стрийт джърнъл" беше задържан от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на 29 март 2023 г. в Екатеринбург по обвинения в шпионаж, по които може да бъде осъден на до 20 години затвор.

 Гершкович многократно е отричал обвиненията.

Тръмп уверен, че ще склони Путин да освободи журналиста Гершкович

Тръмп уверен, че ще склони Путин да освободи журналиста Гершкович

Ако спечели президентските избори, ще използва връзките си с руския лидер