Пет групировки от иракската съпротива са готови да се включат в политическия процес.

Съпротивата не е против плана, който ще изведе страната от изпитанията, при условие, че той не противоречи на закона, се казва в съвместно изявление, което вчера бе публикувано в Интернет.

Декларацията е подписана от представителите на Бюрото за съвместна координация на групировките на муджахедините, Ислямистката армия в Ирак, Армията на муджахедините, Движението на ислямска съпротива и Ислямския фронт на иракската съпротива.

На 21 ноември участниците в подготвителната конференция за постигане на съгласие в Ирак, която се проведе в Кайро под егидата на Арабската лига, приеха декларация, признаваща законното право на иракчаните да се съпротивляват на чужда окупация.
Документът осъжда тероризма и призовава да бъде изработен график за изтеглянето на силите на международната коалиция от страната, припомня агенция “Новости”.

Президентът на страната Джалал Талабани и премиера Ибрахим ал-Джафари заявиха пред конференцията, че са готови да преговарят с организациите от съпротивата, които не са извършвали престъпления срещу иракския народ.