Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от иракския град Зумар към американска военна база в североизточна Сирия, казаха двама източника от иракските служби за сигурност и американски служител пред "Ройтерс".

Атаката срещу американските сили е първата от началото на февруари, когато подкрепяните от Иран групировки в Ирак спряха атаките си срещу американските войски.

Това идва ден след като иракският премиер Мохамед Шиа ал Судани се завърна от посещение в Съединените щати, където се срещна с президента Джо Байдън в Белия дом.

Според публикация в Telegram, свързана с Катаиб Хизбула, въоръжените фракции в Ирак са решили да възобновят атаките след почти тримесечна пауза, поради липсата на минимален напредък в преговорите за прекратяване на водената от САЩ военна коалиция в страната.

Sabreen News - друга популярна група в Telegram, близка до Катаиб Хизбула, по-късно каза, че не е имало официално изявление от подкрепяната от Иран фракция.

Американски служител, пожелал анонимност, каза, че повече от пет ракети са били изстреляни от Ирак към войските в базата на коалицията в Румалин, Сирия, но няма пострадал американски персонал.

Според съобщеното, атака е била "неуспешна", но не е ясно дали ракетите са успели да ударят базата или са били унищожени, преди да я стигнат. Също така не е ясно дали базата е билата единствената цел.

След това, каза служителят, самолет от водената от САЩ коалиция в Ирак и Сирия е нанесъл удар срещу ракетата-носител.

Два източника от службите за сигурност и висш офицер от армията в Ирак казаха, че малък камион с ракетна установка, е бил паркиран в Зумар, град на границата със Сирия.

Армейски офицер каза, че унищоженият камион е иззет за допълнително разследване и първоначалното разследване показва, че е бил унищожен от въздушен удар.

"Ние комуникираме с коалиционните сили в Ирак, за да споделим информация за тази атака", добави офицерът.

Иракският медиен орган за сигурност, отговорен за разпространението на информация за сигурността, заяви в изявление, че иракските сили са започнали "широкообхватна операция по издирване и проверка", насочена към извършителите близо до сирийската граница, като обещаха да ги изправят пред правосъдието.

Атаките дойдоха, след като огромен взрив във военна база в Ирак рано в събота уби член на иракските сили за сигурност, включващи подкрепяни от Иран групи. Командирът на силите каза, че това е нападение, докато армията каза, че разследва и че по това време в небето не е имало бойни самолети.

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Той я призова непрестанно да разучава тактиката на врага