Петима китайски агенти са били арестувани в САЩ за ролята им в операция, насочена срещу противници на китайското правителство, съобщиха американски официални представители, цитирани от "Франс прес".

Заместник главният прокурор на САЩ Джон Демърс уточни, че са били повдигнати обвинения срещу осем души, замесени в "незаконна операция на китайските служби, известна като Лов на лисица".

"Китай определя "Лов на лисица" като международна кампания за борба срещу корупцията, в която се стреми да открие законни бегълци по целия свят и да ги доведе в Китай, за да бъдат изправени пред истински наказателни обвинения", отбеляза Демърс.

"Но в много случаи преследваните са противници на председателя на Комунистическата партия Си (Цзинпин) - политически опоненти, дисиденти и критици", допълни той.

"И в двата случая операцията е явно нарушение на върховенството на правото и международните норми", подчерта още Демърс на пресконференция.

Той уточни, че петима китайски агенти са били арестувани в САЩ днес, а останалите трима се смята, че са в Китай.

Те са обвинени да "заговорничене да действат в САЩ като нелегални агенти на Китайската народна република".

"Наглите опити на китайското правителство да следи, заплашва и тормози собствените ни граждани и законни постоянни жители, докато са на американска територия, са част от разнообразната китайска кампания за кражба и зловредно влияние у нас и по света", подчерта от своя страна директорът на ФБР Кристофър Рей.