Московски съд призна за виновни петимата обвиняеми за убийството на руската разследваща журналистка Анна Политковская, предаде  „Интерфакс".

Става дума за Лом-Али Гайтукаев, неговите племенници - братята Рустам, Ибрахим и Джабраил Махмудови - и Сергей Хаджикурбанов.

Рустам Махмудов е признат също за виновен в отвличане и изнудване, а другите четирима са признати за виновни в организирането на убийството на журналистката пред входа на блока, в който тя живеела.

От следствието посочиха, че Махмудов е извършил ред други престъпления в средата на 90-те години на миналия ХХ в. , като сред тях има отвличания и изнудване.

Политковска получи международно признание за материалите си, посветени на нарушенията на човешките права в родната за убиеца й Чечня. Тя имаше силно критична позиция за властите в Москва, както и за силно обвързаните с тях управници в Грозни.

През 2006г. журналистката беше хладнокръвно застреляна пред дома си в Москва. Убийството беше извършено на рождения ден на тогавашния президент Владимир Путин.