Днес администрацията на американския президент Барак Обама ще изнесе план за намаляване на парниковите газове от американските централи с почти 1/3 през следващите 15 години, съобщава „Блумбърг".

Но планът няма да е достатъчен за спасяване на света от глобално затопляне.

САЩ са отговорни за около 1/7 от всички емисии в света, отбелязва „Блумбърг", позовавайки се на данни на Световния институт за ресурси. Развиващите се страни като Китай и Индия се очаква да бъдат най-големите замърсители през века.

Планът на Обама за чиста енергия се смята повече като „разчупване на леда". Основната цел може да бъде изпращане на сигнал до останалите световни лидери преди опита да бъде сключено международно споразумение за климата през декември, заявява Пол Бледсо, енергиен експерт от базирания във Вашингтон Германски фонд „Маршал".

По думите му планът на Обама може да помогне за задвижване на разговорите в ООН, което е ключово за постигане на глобално споразумение за климатичните промени.

Само новите ограничения на Обама за намаляване използването на въглеводородни материали „не са дори близо" до достатъчни. Но изпращат много силен сигнал, че възобновяемата енергия и енергийната ефективност са по-ценни от въглеводородните горива на киловатчас, добави експертът.

Белият дом ще публикува финалната версия на „План за чиста енергия", който според Обама е „най-голямата, най-важната стъпка, която някога сме предприемали в борбата с климатичните промени".

Планът включва правила и регулации за ограничаване на парниковите емисии с 32% от нива от 2005 година до 2030 година.

Във видео послание, качено във „Фейсбук", Обама отбелязва, че електроцентралите са най-вредният източник, който води до климатични промени.