В сряда вечерта няколко независими медии публикуваха разследвания по най-големия теч на документи от Роскомнадзор - агенцията, която отговаря за цензурата в руските медии и интернет пространството. Резултатите хвърлят светлина върху това как точно Роскомнадзор се бори с нежеланата информация, цензурира информацията за войната и Владимир Путин и следи руснаците.

Руската редакция на BBC обобщава основните резултати.

Кой е извършил хакерската атака и какво точно се съдържа в изтичането на информация?

През ноември 2022 г. група "Киберпартизани" от Беларус обяви, че е хакнала ГРЧЦ - Главно радиочестотно управление на Роскомнадзор. Хакерите твърдят, че са успели да проникнат във вътрешната мрежа на агенцията и да изтеглят документи и кореспонденция на служителите - общо над 2 терабайта данни.

Според разказа на хакерите присъствието им в системите на ГРЧЦ е останало незабелязано в продължение на няколко месеца. "Киберпартизаните твърдят, че са успели да нарушат работата на центъра, като са криптирали работните станции.

ГРЧЦ официално призна за хакерската атака, но настоя, че "ситуацията е била овладяна" и хакерите не са успели да получат достъп до "класифицирана информация и критична инфраструктура". Въпреки това според разследване на Проект "Система" (съвместен проект на "Свобода" и Present Time), изтичането на информация се възприема в ГРЧЦ като "морална трагедия" - във вътрешни разговори служителите обсъждат инцидента като катастрофа.

"Киберпартизани" заявиха, че изтеклите данни доказват "мащабно онлайн наблюдение и опити за установяване на пълен контрол над всеки, който се е изказал срещу режима на Путин през последните 20 години". Те предават архива с данни на руски и западни журналисти. До вечерта на 8 февруари германските издания Süddeutsche Zeitung, Mediazona, Sistema, Agents, Dosie Center и Проект "Важни истории" публикуваха разследвания, базирани на архива.

Роскомнадзор цензурира информация за Путин

Изтичането на информация показва, че една от основните цели на ГРЧЦ е да изчисти всякаква нежелана информация за Владимир Путин. Служителите на агенцията ежедневно следят медиите и социалните мрежи за всякаква информация, която според тях може да създаде негативен образ на руския президент.

Според "Важни истории" служителите изготвят доклади след всяко събитие с участието на Путин и събират всички негативни реакции на неговата поява. Ето фрагмент от такава справка, изготвена след неотдавнашното посещение на Путин в Калининград:

"Други автори изразяват ирония към фразата, изказана от Вл. В. Путин, че "трудолюбието е съвсем отделен талант, това не е просто, извинете, гумен задник". Подчертава се, че подобни изказвания, както и останалите речи на държавния глава, "отдавна не предизвикват други емоции освен смущение и неудобство.

Служителите на ГРЧЦ са инструктирани да отделят "горещи точки на информация". Техните отговорности включват не само наблюдение на реакциите към работата на Путин, но и прогнозиране на събитията, които могат да предизвикат критики в бъдеще.

ГРЧЦ също така активно следи докладите за здравословното състояние на Путин. Изданието "Агенция" открива във вътрешния документооборот десетки досиета с едно и също заглавие "Критично здравословно състояние на руския президент В. В. Путин", които са създадени от април до октомври 2022 г.

Всеки такъв мониторинг изглежда като таблица с публикации за здравето на Путин - предимно от руските социални мрежи и Telegram. Докладите включват избрани коментари за руския президент, за когото се твърди, че страда от "рак" или "шизофрения" - обикновено предизвикани от съответните публикации или изявления в медиите.

А "Важни истории" отбелязва, че задача "да се прави мониторинг на информационни поводи за коментари за влошеното здравословно състояние на президента", е била възлагана дори и като тестова задача на кандидати за работа в отдела за мониторинг.

ГРЧЦ следи публикациите за Путин с помощта на Brand Analytics - система за наблюдение на медиите и социалните мрежи, както и ръчно. Журналистите установяват, че информацията за президента е била търсена от служители на Роскомнадзор с помощта на ключови думи - включително "плешиво джудже", "Пиня" и "Пуйло".

"Досие" пише, че един от изтеклите документи е озаглавен "Методика за обида на президента". В него се казва, че агенцията търси негативни препратки към Путин, като се позовава на федералния закон "За информацията", който изисква блокиране на съдържание, което обижда държавни служители. В насоките са дадени примери, въз основа на които наблюдателите трябва да решат кои данни се считат за обидни.

Роскомнадзор планира и да оптимизира допълнително търсенето на негативна информация за Путин. Още през август медиите писаха, че ГРЧЦ е отпуснала 57,7 милиона рубли на московската ИТ компания Action HDC за разработване на системата Oculus, която на базата на невронни мрежи ще анализира снимки, видеоклипове и текстове в уебсайтове, социални мрежи и месинджъри за забранена информация.

Според "Система" Oculus също така ще търси обидни изображения на Путин въз основа на "класификатор на графични обекти". Класификаторът предлага два вида изображения: "обидни изображения на президента" (напр. като "молец" и "рак") и "сравняване на президента с отрицателни герои" (напр. Адолф Хитлер, вампири или педофили).

От началото на войната Роскомнадзор се интересува не само от негативно съдържание по отношение на Путин, но и от негативно съдържание по отношение на властите като цяло, отбелязва от своя страна "Досие".

Цензурата в Рунет е била (и ще продължи да бъде) автоматизирана

Oculus не е единствената система, която Роскомнадзор планира да използва, за да цензурира интернет.

Първо, в няколко разследвания едновременно се споменава полусекретният месинджър КОВ - "Кабинет оперативно взаимодействие", създаден от ГРЧЦ в края на 2019 г.

Системата се използва за защитена комуникация между служителите на Роскомнадзор и службите за сигурност - Главната прокуратура, ФСБ, ФСО, Росгвардия и Министерството на вътрешните работи. В груповите чатове например се публикуват доклади за "протестни настроения". А в частни съобщения служителите на ГРЧЦ изпращат на прокуратурата линкове към постове на руснаци, за които се твърди, че съдържат "фалшификати" за армията. Те са отделени от хилядите линкове, които служителите на агенцията поставят в категорията "негативно за СВО - специалната военна операция и руските въоръжени сили".

Според "Настоящо време" списъкът със съответните тематични чатове в "Кабинета за оперативно взаимодействие" за ноември 2022 г. включва групите "Оперативна дестабилизация", "Оперативна протестна дейност" и "Чужда намеса".

Това не е единствената техническа находка на ГРЧЦ. От 2020 г. насам агенцията разработва системата "Чист интернет", която е необходима за автоматизиране на търсенето на "забранено" съдържание. В презентациите за системата Роскомнадзор обещава, че след като достигне проектния си капацитет, "Чист интернет" ще покрие 100% от Рунет, пише "Медиазона". Ключов компонент в това изглежда са търсенията в Yandex, като има открита кореспонденция на компанията с Роскомнадзор.

По-специално, макар и не по първо желание, Yandex увеличи броя на възможните заявки на ден за агенцията, а също така предостави сервиза си "Толока" за обучение на невронните мрежи "Чист интернет".

Друга функция на "Чист интернет" е фермата за ботове (това е терминът, използван в документите на ГРЧЦ). Той се разработва в самата агенция и е планирано да бъде завършен през май 2023 г. Системата ще трябва да генерира биографии на фалшивите акаунти и да имитира тяхната активност в социалните мрежи. Очевидно тези ботове ще са необходими предимно за събиране на информация от затворени групи, пише "Медиазона".

Една от ключовите области в цензурата на Рунет се счита за системата "Вепрь" на ГРЧЦ. За нейната реализация е отговорен Московският институт по физика и технологии (МИФТ), който спечели търга за разработване на Oculus.

Заплахите, които "Вепрь" трябва да търси, са изброени произволно в презентацията на МИФТ: тероризъм и екстремизъм, критика към властите и несистемна опозиция, ЛГБТ пропаганда, наркомании, избягване на военни действия, "групи на смъртта", "оскърбителни арт акции и флашмоб, методи на Джин Шарп и др.

Властите активно използват Роскомнадзор за борба с военната информация

От началото на войната Роскомнадзор и ГРЧЦ са се превърнали в основен инструмент на властите в борбата с нежеланата информация за руската инвазия в Украйна. Според вътрешни документи на Роскомнадзор през първите 9 месеца от войната в Украйна руските власти са изтрили 150 000 публикации в социалните мрежи, пише "Агенция".

Информацията за негативни публикации за войната се обсъжда и от служителите на ГРСК във вече споменатия месинджър КОВ.

В разследването си "Система" пише още, че възможностите на Роскомнадзор са свързани и с премахването на "некоректна" информация за войната от руските търсачки. Например, агенцията има мисия, наречена "Специална задача на Yandex U" - според документите тя е да следи за връзки към антивоенни материали в руската търсачка.

От кореспонденцията на служителите става ясно, че агенцията счита следните случаи за примери за заявки, за които резултатите от търсенето трябва да се коригират ръчно: "Русия бомбардира жилищни сгради", "Русия стреля по цивилни", "руски военни зверства в Буча", "руски военни престъпления", "руски наборници в Украйна", "огромни загуби на руски войски в Украйна".

ГРСК анализира и социалните мрежи - служителите ежедневно анализират социалните мрежи, които не са блокирани в Русия. Въз основа на този мониторинг се изготвят таблици за идентифициране на "фалшификати". Самите "фалшификати" са категоризирани като "убийства на цивилни", "обстрел на цивилни", "обстрел на градове", "загуби на личен състав и техника", "военнопленници", "грабежи", "мобилизация" и "дестабилизация в Русия".

ГРСК следи и публикациите в окупираните от Русия украински територии. Достъпът до 262 уебсайта на украински телевизионни и радио канали, както и до страници, които позволяват гледането им онлайн, е ограничен. Според вътрешната статистика на Роскомнадзор в Русия достъпът до 630 украински уебсайта е ограничен.

Борбата срещу независимите медии и инакомислещите на нови нива

От няколко години насам руските власти активно обявяват независими журналисти и медии за чуждестранни агенти, а от началото на войната това се случва още по-често. Стотици хора вече имат този статут. Но ако се съди по теча на информация от Роскомнадзор, властите нямат намерение да спрат дотук.

Според "Важни истории" изтичането на информация разкрива, че агенцията е подготвила справки за повече от 800 души, които да бъдат обявени за чуждестранни агенти. Изданието публикува списък на тези хора, от тях досега в регистъра са включени само 139. Справките включват данни, събрани от ГРСК в периода 2020-2022 г. Списъкът на потенциалните "мишени" може да е още по-широк, тъй като не всички документи са изтекли.

Според изтичането на информация Роскомнадзор следи и т.нар. лидери на мнение. Списъкът на тези хора, събран от агенцията, включва 472 души с описание на дейността им и връзки към всичките им акаунти, открити в социалните мрежи. Според списъка ГРСК следи мрежите на редица актьори и актриси, блогъри, стендъп комици, журналисти, режисьори и музиканти - от Борис Гребеншчиков до групата Kiz-kiz.

От началото на войната Роскомнадзор наблюдава медиите още по-внимателно. Според "Досие" на 28 февруари 2022 г., четири дни след началото на инвазията в Украйна, служителите на Роскомнадзор са получили задача да следят уебсайтовете "за съдържание, което противоречи на официалната позиция на Министерството на отбраната".

"Преглеждаме уебсайтове, търсим съдържание, в което се казва, че руските въоръжени сили бомбардират (убиват, раняват, стрелят...) цивилни граждани, градска инфраструктура и т.н. Установяваме факта на подобна публикация - в колона "Е" отбелязваме сайта с думата "допълни"," се обяснява в кореспонденцията на служителите. Заслужава си да се отбележи, че законът за "фалшификатите за армията", който позволява извънсъдебно блокиране, е приет само четири дни след изпращането на този документ.

Освен това ГРСК започва да се подготвя за вълна от блокиране на медии, които отказват да се съобразят предварително с изискванията. Например агенцията започва да търси причини за блокиране на Deutsche Welle и руската служба на BBC още на 25 февруари, като на 4 март блокирането вече е факт.

Някои медии са определени от Роскомнадзор като "антируски" за редовен мониторинг на "протестните настроения" - като такива са посочени Руската служба на Би Би Си, "Медуза", Радио Свобода, The Insider и канал "Редакция".

Изрично се посочва, че руската редакция на BBC се е обърнала към Роскомнадзор с молба да коментира твърденията от описаните разследвания и очаква отговор.