"Вие сте неразривната връзка между българската и словашката култури и истински посланик на България в Словакия. Българската общност има достойно място в словашкото общество и се ползва с неговото уважение". С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към българската общност в Словашката република, където е на официално посещение. В Архиепископския дворец в Братислава държавният глава се срещна с българи, които учат, работят и живеят в Словакия, както и с представители на словашката общност у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът благодари на сънародниците ни в Словашката република за техния активен принос във всички сфери на обществения живот на страната, с който утвърждават добрия образ на България в Словакия.

Държавният глава отново припомни многовековната традиция на културната и духовна връзка между българи и словаци. „Заедно отбелязваме 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий и оставаме ангажирани със съхраняването и популяризирането на общото ни духовно наследство", заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава поздрави учениците и преподавателите от Българското средно образователно училище „Христо Ботев" в Братислава по повод 65-та годишнина от неговото основаване. Според проучване на словашкото Министерство на образованието, българското училище в Братислава е на 17 място по успеваемост, ниво на обучение и реализация на учениците след завършване на средно образование сред 560 училища в Република Словакия. "За мен е истинска чест да бъда сред учениците и преподавателите на едно от най-престижните училища в Братислава, което се утвърди като огнище на българския език и култура и школа за модерно европейско образование", подчерта в изказването си държавният глава.

През 2008 г. в Словакия бе възстановена специалността „Българистика" в Университета „Комèнски" в Братислава, като през учебната 2013-2014 година в нея се обучават 11 студенти. Възобновеният интерес към изучаването на българския език безспорно говори за нарасналия престиж, с който се ползва България в Словакия. „Това до голяма степен се дължи и на вашите усилия, отдаденост и на положителния пример, който давате като достойни европейски граждани, които тачат своята история и култура", обърна се президентът Плевнелиев към сънародниците ни в Словакия.

В отговор на въпрос на преподавател от университета „Коменски" за активната гражданска позиция на студентите в България през последните дни президентът Плевнелиев припомни, че през 2013 г. българското гражданско общество многократно изрази очакването си за промяна в отношението на институциите към проблемите на гражданите. „Българските студенти не са изключение. Това, което се случва днес в българските университети, е ясен знак, че гражданите очакват да видят институциите обърнати към тях, за да решат наболелите за обществото въпроси, а не проблемите на силните на деня", заяви президентът. Не трябва да се притесняваме, ако студентите има какво да кажат, но трябва много да се притесняваме, ако политиците се затворят зад дебелите стени на своите сгради", каза президентът.

Пред представителите на българската общност в Братислава Росен Плевнелиев отново подчерта, че българското правителство полага усилия за решаването на проблемите, породени от имигрантския натиск върху страната ни. По думите му, България ще продължи да търси солидарност от европейските си партньори „за постигане на решение в рамките на ЕС, защото няма как страната ни да реши само със собствените си възможности подобен въпрос". Предстои темата да бъде обсъдена и в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност.

В срещата участваха кметът на Братислава Милан Фтачник, православният епископ на Словакия Негово Високопреосвещенство Растислав, студенти по „Българистика" в Университета „Я. А. Коменски", представители на Дружеството на словаците в България и на академичните среди в Словашката република. В присъствието на държавния глава бе представено издание на Словашко-български речник от Института по славистика на Словашката академия на науките.