Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави Дилма Русеф по повод встъпването й в длъжност като президент на Бразилия за втори последователен мандат.

„Убеден съм, че бразилският народ, воден от изтъкнат държавник и утвърден лидер като Вас, ще продължи своя възходящ път към благоденствие и напредък. Използвам повода и за да потвърдя желанието на българската страна за достигане на нови хоризонти в двустранните отношения с приятелска Бразилия", се казва в писмото на българския държавен глава.

„Приемете моите най-искрени поздравления по повод встъпването Ви в длъжност за втори последователен мандат като президент на Федеративна република Бразилия, както и пожелания за крепко здраве и много успехи във високоотговорната Ви дейност", заявява още в писмото си до Дилма Русеф президентът Росен Плевнелиев.

Припомняме, бащата на Дилма Русеф - Петър Русев, е от Габрово и е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП през 1920-те години е принуден да емигрира от България през 1929 г. във Франция. Впоследствие се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач.

Жени се за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русеф, Игор (юрист) и Жана (1951 - 1977).