Ханс Бликс Ръководителят на инспекторите на ООН Ханс Бликс подготвя списък с искания към Ирак, който е в основата на ултиматума на СС на ООН към иракския президент Садам Хюсеин.

Списъкът се състои от 40 точки, пише в днешния си брой The Times. Според изданието Съветът за сигурност е планирал среща на 7 март, но не е изключено тя да се проведе на 5 или на 8 март.

Дипломати споделят, че срещата може да се окаже изключително важна, дори решаваща преди гласуването на нова резолюция, която ще даде ултиматум на Ирак – или да изпълни всички искания на ООН до определн срок, или ще бъде разоръжен със сила.

Ако бъде приета резолюция, одобряваща използването на сила за разоръжаването на Ирак, тя ще спаси британския премиер Тони Блеър от критиките на неговите съотечественици, но които той се излага в случай, че британски войски се отправят в района на Персийския залив.

Днес Великобритания и САЩ възнамеряват да представят “твърда” проекторезолюция, в която се подчертава, че Ирак продължава грубо да нарушава исканията на ООН. Някои дипломати смятат, че ако този проект бъде внесен на гласуване в СС на ООН, след това Стветът за сигурност няма да изслуша доклада на Ханс Бликс.

В окончателния вариант на резолюцията ще бъдат включени и забележките на Бликс, разбира се, при условие, че те бъдат приети от всикчи членове на СС на ООН. В документа ще бъде посочен и крайния срок, в който Ирак е длъжен да се подчини на исканията на ООН.