Командир на сирийски бунтовници обяви, че подкрепяните от Турция бунтовници са се устремили да отвоюват град Мандбидж от Сирийските демократични сили, които са съставени основно от мощната кюрдска милиция „Отряди за народна защита” (YPG), след като конфликта между страните ескалира в Северна Сирия, съобщава „Ройтерс”.  

Манбидж, който се намира на западния бряг на река Ефрат, беше отвоюван този месец от ДАЕШ („Ислямска държава”) от Сирийските демократични сили, които включват и арабски бойци, при офанзива, подкрепяна от САЩ.  

Полковник Ахмед Осман, главатар на бунтовническата групировка „Султан Мурад”, заявил пред „Ройтерс”, че подкрепяни от Турция бунтовнически сили „със сигурност се отправят към Манбидж”, след като YPG укрепвали позициите си, вместо да се изтеглят.  

САЩ и Турция настояха кюрдските сили да се изтеглят на източния бряг на Ефрат.

YPG твърдят, че техните сили са се оттеглили от областта и тяхното присъствие не може да бъде използвано като предлог за атака.

Запитан колко дълго той очаква подкрепяните от Турция бунтовнически сили да напредват към Манбидж и да го превземат, Осман заяви „няколко дни, ако е рекъл Аллах”.

Манбидж е един от най-големите градски центрове в района, като на Сирийските демократични сили им отне около два месеца и половина да прогонят ДАЕШ оттам.

Междувременно от Сирийкия център за наблюдение на човешките права обявиха, че сирийските бунтовници са извоювали две села от Сирийските демократични сили, намиращи се близо до Джараблус. Бунтовниците са постигнали успеха с подкрепата на турски танкове. Джараблус беше превзет преди няколко дни от сирийските бунтовници, подкрепяни от турските армейски части, навлезли в Сирия. 

В същото време от турската армия заявиха, че са ликвидирали 25 кюрдски „терористи“ при въздушните удари в района на град Джараблус. Унищожени били и пет използвани от тях сгради.