Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза, че прехвърлянето на западни ракетни и противовъздушни системи "Пейтриът", изтребители F-16 или танкове "Леопард" на Украйна ще бъде важен акт на подкрепа за украинците, които се готвят да преживеят трудна зима, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Никоя блестяща реч няма да каже повече от конкретите действие. Даването на "Пейтриът", F-16 или "Леопард" на Украйна не е само противовъздушна отбрана, изтребители или танкове. Това е и важен акт на подкрепа за хората, които се готвят да оцелеят в най-жестоката зима в историята и да платят най-високата цена за сигурността на Европа", написа Подоляк в "Туитър".

По-рано Варшава се обърна към Берлин с искане да прехвърли на Украйна модерните американски зенитно-ракетни системи "Пейтриът", предназначени за Полша.

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт обаче отхвърли искането на Варшава да разположи обещаните на Варшава системи за ПРО не в Полша, а в Западна Украйна.

По-рано германските власти многократно са заявявали, че няма да изпращат нападателни оръжия на Киев без тесни консултации с партньорите, имайки предвид преди всичко Вашингтон, където не подкрепят идеята за доставка на тежки оръжия на Украйна.

Припомняме, че днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че НАТО не може да позволи на Русия да спечели, защото това би насърчило Владимир Путин и други авторитарни лидери да използват сила по-уверено, за да постигнат целите си. "Не можем да постигнем траен мир, ако агресорът победи".

Отказът на Полша от германски "Пейтриът" предизвика вътрешно и външно вълнение

Отказът на Полша от германски "Пейтриът" предизвика вътрешно и външно вълнение

А заигравка с антигермански чувства отдавна е политическа стратегия за гласове в Полша