Ливан се сбогува с бившия премиер на страната Рафик Харири, съобщи “Новости”. Ковчегът с тялото на загиналия политик ще бъде транспортиран от неговата къща в западната част на Бейрут до централната джамията на Мохамед ал Амин, където ще бъде погребан.

Стотици хиляди ливанци пътуват от цялата страна в Бейрут, за да се сбогуват с Харири. Групи от събралата се вече тълпа скандират антисирийски лозунги: “Сирийците няма да избягат от отговорност!”.

За осигуряване на безопасността в ливанската столица са задействани всички сили на армията и полицията.
Като цяло ситуацията остава относително спокойна, но въпреки това ливанците се опасяват от инциденти по време на траурната церемония.

Всички държавни институции в страната, както и училищата, университетите, дори и магазините са затворени.

Очаква се за погребението на Харири в Бейрут за пристигнат много високопоставени чуждестранни гости, сред които и президентът на Франция Жак Ширак, премиерите на Египет и Мароко, както и представителят на ЕС Хавиер Солана и генералният секретар на Лигата на арабските държава Амр Муса, министрите на външните работи на Великобритания, Саудитска Арабия и Турция.

Припомняме, че Рафик Харири загина на 14 февруари при взрив на кола бомба.
В последно време Харири бе една от централните фигури на ливанската опозиция, подкрепяща изтеглянето на сирийските войски от Ливан и прекратяване на сирийското доминиране над страната.

Кой стои зад убийството на експремиера на Ливан все още не е известно. Ливанската опозиция е склонна да обвинява Сирия в съпричастност към атентата.