Властите на американския град Мемфис публикуваха видеозапис от полицейска камера и видеонаблюдение, на който се вижда спирането на пътя на 7 януари и жестоката полицейска разправа, довела до смъртта на 29-годишния Тайър Никълс, съобщи Си Ен Ен.

На една от камерите - дистанционно управлявана камера, монтирана на стълб в квартала, където полицаите са заловили бягащия Никълс след първоначалната конфронтация - се вижда как Никълс е ударен от полицаите поне девет пъти без видима провокация.

Когато камерата се обръща за първи път към мястото на инцидента, се вижда как офицер блъска силно Никълс на асфалта с коляно или крак. Никълс е издърпан за раменете, след което е ритнат два пъти в лицето.

Видеозаписът от камерата за носене на тяло, публикуван при насилственото спиране на движението и ареста на Никълс, показва хаотична сцена, в която полицаите крещят понякога противоречиви команди, уточнява Ен Би Си.

В първия от четирите публикувани видеоклипа Никълс е на земята настрани, докато един служител държи едната му ръка, а втората е под него и друг служител държи тази ръка към земята.

Докато ръцете му са държани и притискани, полицаите крещят да сложи ръцете си зад гърба или "ще ти избия а-- ната!" и да "легне", както и че ще бъде удрян с електрошок. На моменти те крещят един през друг едновременно, показва видеото.

"Аз съм на земята!" Никълс се чува да казва във видеото. Друг офицер крещи "по корем!". Миг по-късно един от офицерите го напръсква в лицето с нещо, което изглежда е лютив спрей, а той се освобождава и побягва.

В третия видеозапис офицерите крещят "дай си ръцете", като единият офицер държи едната му ръка и изглежда го дърпа нагоре. Другата ръка на Никълъс изглежда е с длан надолу на земята и поддържа тялото му.

След това офицерът с тази телесна камера започва да го удря с палка, крещейки "дай си ръцете", се вижда на видеото.

На видеозаписа от камера, монтирана на стълб, който няма звук, се вижда как полицаите държат Никълс, докато друг полицай го удря многократно в областта на главата или лицето, докато Никълс - все още държан от полицаите - не припада.

В случая на Никълс срещата започва със спиране на автомобила, за който полицията първоначално казва, че е по подозрение за безразсъдно шофиране. Първоначално между Никълс и няколко полицаи е имало пререкание и е бил използван лютив спрей, заяви в четвъртък окръжният прокурор на окръг Шелби Стив Мълрой.

След това Никълс побягнал пеша и се стигнало до втора схватка - и тогава Никълс получил тежките си наранявания, каза Мълрой. След ареста Никълс се нуждае от хоспитализация и умира на 10 януари.

Дейвис заяви, че полицията не е успяла да открие нищо, което да обоснове вероятната причина за безразсъдно шофиране от страна на Никълс преди фаталния му сблъсък с полицията.

Полицейските управления в Лос Анджелис, Минеаполис, Нешвил, Милуоки, Сиатъл, Денвър, Далас, Ню Йорк и Атланта съобщиха пред CNN, че или следят отблизо събитията в Мемфис, или вече са изготвили планове за действие в случай на мащабни протести или безредици.

Мемфис ще продължи да работи с лидерите на общността и организаторите преди публикуването на видеото с надеждата да потуши евентуални опасни протести - заяви заместник-председателят на градския съвет Джей Би Смайли-младши.

Това не попречи на протестиращи да се съберат след публикуването не видеото.