Високопоставени служиители в ръководството на Европейския съюз настояват за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към блока още следващия месец, пише Politico, позовавайки се на свои източници.

Украински и европейски дипломати работят активно зад кулисите, опитвайки се да убедят унгарското правителство да даде съгласието си за започване на преговори за присъединяване на Украйна, пише изданието.

Петима дипломати, пожелали анонимност, казаха, че целта е да се започнат официални преговори още на 25 юни.

Началото на преговорите ще укрепи морала на Украйна, която повече от две години се бори с пълномащабна руска инвазия и отдавна се стреми да се присъедини към ЕС, пише изданието.

Лидерите на ЕС дадоха зелена светлина на Украйна и Молдова да се присъединят към ЕС, но официалният правен процес беше спрян поради позицията на Унгария.

Според дипломати, цитирани от Politico, както Брюксел, така и Киев са ангажирани в интензивна двустранна дипломация с Будапеща за разрешаване на проблемите на унгарските малцинства в Украйна.

След априлските преговори между ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак и министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто "страните отбелязаха положителната динамика на диалога".

Един дипломат предположи, че Унгария може да иска да реши въпроса с преговорите за членството на Украйна в ЕС, преди да поеме шестмесечното председателство на Съвета на ЕС през юли.

Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна

Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна

Тъй като проектодокументът предвиждаше признаването единствено на мирния план на Зеленски