Новите санкции срещу Русия са в застой заради протести от страна на Гърция и Унгария, пише "Политико".

Очаква се 11-ият пакет от санкции да включва ограничения срещу западни компании, които помагат на Москва да заобикаля санкциите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано, че повече от 90 компании, включително китайски, са включени в списъка.

Според "Политико" Будапеща и Атина са свързали одобрението на пакета санкции със списъка на компаниите, които Киев смята за "военни спонсори", и настояват европейските компании да бъдат изключени от него.

"Въпреки че тези въпроси обикновено не са свързани, Унгария и Гърция използват пакета от санкции като политически лост, за да отстранят своите компании от украинския списък", пише изданието.

На срещата на външните министри на ЕС тази седмица германският външен министър Аналена Бербок е критикувала позицията на Унгария, съобщиха дипломати за "Политико". Към Унгария вече се присъедини и Гърция.

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Санкционирани са 24 лица и 78 организации

"Гърция повтори, че ако има конкретни доказателства за заобикаляне на санкциите, те трябва да бъдат представени на вниманието на съответните държави членки на техническо равнище, за да може това да бъде адекватно разследвано и след това да бъдат предприети подходящи действия", заяви дипломат от ЕС пред "Политико".

В случая с украинския списък гръцките компании са обвинени, че са международни спонсори на войната, въпреки че не нарушават ограничителните мерки срещу Русия.