След година и половина разбиване на престъпни групи в Ел Салвадор полицията смята, че има близо 43 000 души, за които се предполага, че са свързани с банди, които обаче все още не са задържани. Това става ясно от поверителен разузнавателен документ от Националната гражданска полиция на страната, съобщава "Ройтерс".

Новинарската агенция е получила достъп до документа, който се състои от 19 страници, а полицията е потвърдила автентичността му. Документът е с дата 1 септември 2023 г. и е озаглавен "Състояние на бандите в контекста на извънредното положение".

Според него полицията смята, че 42 826 души, или 36% от хората, които според тях са свързани с банди, остават на свобода. От тях повече от 20 000 се считат за активни членове на престъпните банди в страната.

Организациите за защита на правата твърдят, че докладът слага под въпрос това колко дълго правителството планира да продължи репресиите. Някои от организациите също се съмняват в изчисленията на полицията относно това колко салвадорци са свързани с престъпни групи и до каква степен вече затворените 70 000 са били свързани с тях.

Масови арести в Ел Салвадор

Масови арести в Ел Салвадор

Задържани са над 100 души за пране на пари

"Държавата играе два наратива", настоява Ноа Бълок, изпълнителен директор на правозащитната група Cristosal в страната. "Те искат да кажат, че са победили бандите, но също така искат да оправдаят продължаващите масови нарушения на човешките права."

През март миналата година президентът Найиб Букеле поиска от Конгреса на страната да обяви "извънредно положение", за да спре няколко конституционни права в опит да бъдат заловени предполагаеми престъпници. Оттогава силите за сигурност са арестували повече от 72 000 заподозрени членове на престъпни групи, както и техни сътрудници. Това сложи Ел Салвадор на първо място по света по процент задържани в света.

Изтеклия полицейски доклад предоставя рядка държавна информация за политиката. От президентството отказаха коментар.

Военните поставиха земеделски район в Ел Салвадор под обсада

Военните поставиха земеделски район в Ел Салвадор под обсада

Армията продължава борбата срещу престъпните банди в страната

Извънредното положение е популярно сред салвадорските граждани, които са уморени от десетилетия престъпно насилие. Привържениците на репресиите посочват значителен спад в убийствата и престъпленията като изнудване и търговия с наркотици, докато анализаторите по сигурността са съгласни, че то е нанесло удар на престъпните структури.

Организациите за защита на правата обаче казват, че репресиите са довели до широко разпространени злоупотреби като изтезания, смъртни случаи в арести и произволни задържания, особено на млади мъже в по-бедните квартали.

От пресслужбата на полицията отказаха коментар в отговор на искане за допълнителна информация.

"Те са отслабени, но има клики, които могат да извършват убийства по поръчка", се казва в доклада за текущата сила на бандите.

Президентът на Ел Салвадор вкара 2% от населението на страната зад решетките

Президентът на Ел Салвадор вкара 2% от населението на страната зад решетките

Амбициозен план за намаляване на престъпността

Документът също повдига въпроси относно ранга на задържаните, твърдят правозащитни организации. Властите разделят предполагаемите членове на бандата в три категории: активни членове, амбициозни членове и сътрудници, определени като хора, които помагат на бандата, но не са членове.

1230 от арестуваните са някаква форма на лидери на банди според полицията. В по-двусмислената категория "сътрудници" обаче са регистрирани 41 673 души, или 54% от задържаните.

Марвин Рейес, генерален секретар на Движението на полицейските работници, заяви, че докладът е в съответствие с оценката на неговата група за ситуацията със сигурността, а именно, че арестуваните не са лидери на банди.

Нов затвор в Салвадор прие първите си затворници

Нов затвор в Салвадор прие първите си затворници

Акция на властите

"Задържаните са по-скоро част от долната и средната структура на бандите", каза Рейес. "Те не са лидерите и техни лейтенанти."

Бълок постави под съмнение спецификата на доклада, като каза, че може да показва, че страничните щети са много по-големи, отколкото правителството е готово да признае. Докладът документира до регион и точен брой колко души са във всяка категория.

"Ако разполагат с такова сложно полицейско разузнаване, защо трябва да задържат хора с години, докато ги разследват, за да докажат, че са в банди?" изтъкна той. "Защо извършват хиляди произволни задържания на невинни хора без предишни доказателства или заповеди?"

Ел Салвадор разположи 10 000 войници в управляваното от банди столично предградие

Ел Салвадор разположи 10 000 войници в управляваното от банди столично предградие

Това е част от мащабна акция срещу престъпните банди

Досега правителството е освободило 7000 души, които е задържало, за които е определило, че са невинни. То твърди, че през следващите месеци ще проведе масови процеси срещу затворените 70 000, като ще бъдат съдени до 900 души наведнъж. Това му навлече критики от правозащитни групи относно надлежния процес.