В тялото на човек, който се е срещал с Литвиненко, е констатирано значително количество полоний 210.

Това съобщи представител на британската агенция за опазване на общественото здраве, но здравните власти и полицията не потвърждават, че става дума за Марио Скарамела.

Покойният Литвиненко се срещнал със Скарамела на 1 ноември в лондонски  ресторант преди състоянието му да се влоши.

За днес е планирана аутопсиятана Александър Литвиненко, съобщава „Новости". Вчера бе започнато съдебно-медицинското разследване смъртта на бившия агент на КГБ, починал от отравяне с полоний-210.

Водещият разследването съдебно-медицински експерт, Ендрю Рид, отложи началото му, изчаквайки резултатите от днешната аутопсия.

Тя ще се състои в Royal London Hospital и ще бъде извършена от трима патоанатоми - специалист от вътрешното министерство, вторият ще е избран от семейството на Литвиненко, а третият е независим експерт.

Резултатите от аутопсията ще бъдат изследвани от токсиколози.

Едва след излизането на резултатитетялото на Литвиненко ще бъде предадено на близките му за погребението.

Съдебно-медицинското разследване трябва да установи, кога, къде, как и защо е настъпила смърттаи какво е било въздействието на радиацията за организма на бившия агент от КГБ.
В пълномощията на разследването не влиза издирването на лицата, причинили смъртта на Литвиненко.

Очаква се обаче съдебно-медицинските резултати да помогнат на Склотланд Ярд в изясняването на причините и обстоятелствата около смъртта.

Заради радиацията в тялото на Литвиненко, аутопсията се прави цяла седмица след смъртта му, като екипът от патолози ще вземе всички предохранителни мерки за защита от радиоактивно облъчване.

Междувременно „Гардиън" съобщи, че полицията разследва обстоятелствата по пребиваването в Лондон на група футболни фенове на московския ЦСКА.
Те пристигнали от Русия в Лондон на 1 ноември за срещата от Шампионската лига между Арсенал и руския клуб.

Според полицията в момента тези лица се третират изключително в ролята им на свидетели, все пак обаче тяхното присъствие на Острова може да се окаже ключ към изясняване обстоятелствата около смъртта на Литвиненко.