Почти половината американци са убедени, че президентът Джо Байдън е допуснал незаконни действия по отношение бизнес сделките на сина си в чужбина. Това показват резултатите от ново проучване на общественото мнение на Yahoo News/YouGov.

48% от американците вярват, че президентът е направил нещо незаконно по отношение сина си, докато само 31% казват, че не го е направил. Останалите 21% казаха, че "не са сигурни" във вината на президента.

Очаквано, 85% от републиканците и 54% от независимите, са убедени във вината на президента. 

64% от демократите казват, че Байдън не е направил нищо незаконно. 41% от американците казват, че е бил замесен в бизнеса на сина си, а според 31% не е бил.

Проучването също така установи, че според 43% казват, че Джо Байдън е спечелил пари от сделките на Хънтър, докато 28% казват, че не го е направил.

47% от запитаните са отговорили с "да" на твърдението "Джо Байдън и семейството му са корумпирани". 33% казват, че първото семейство не е корумпирано.

Според 67%, самият Хънтър определено или вероятно е направил нещо незаконно - включително 88% от републиканците, 77% от независимите и 55% от демократите.

Хънтър Байдън официално обвинен за незаконно оръжие

Хънтър Байдън официално обвинен за незаконно оръжие

Следва обвинение и за данъчни престъпления

Припомняме, че по-рано през септември, Хънтър Байдън бе обвинен от специалния прокурор Дейвид Вайс във връзка с пистолет, който е закупил през 2018 г.

Обвиненията включват попълнени неверни данни във федералния формуляр за притежание на огнестрелно оръжие. Като наркозависим през 2018 г., Хънтър не е имал право да притежава оръжие.

Това бе рязък обрат след като първоначалното споразумение за признаване на вината, което се провали точно по средата на кандидатурата на баща му за преизбиране през 2024 г.

Белият дом смяташе, че правната драма с Хънтър Байдън ще приключи това лято.

До промяната се стигна след проверка от страна на федерален съдия. Републиканците в Камарата на представителите също обявиха разследване за импийчмънт на президента във връзка с бизнес начинанията на сина му.

Тръмп: Скандалът с Хънтър Байдън е най-големият в историята

Тръмп: Скандалът с Хънтър Байдън е най-големият в историята

Предизборната кампания в САЩ набира скорост

Да излъжеш във формуляра ATF или да притежаваш огнестрелно оръжие като употребяващ наркотици е федерално престъпление. Хънтър Байдън е притежавал оръжието 11 дни през 2018 г. Прокурорите по-рано казаха, че давността за някои от тези престъпления изтича през октомври.

Хънтър може да получи 10 години затвор.

Адвокатът му по-рано каза, че по-ранната сделка за оръжия с прокурорите "предотвратява повдигането на допълнителни обвинения" и че неговият клиент "е спазвал условията за освобождаване съгласно това споразумение". Прокурорите твърдят, че сделката така и не е влязла в сила.

Хънтър Байдън и партньори получили $16,5 млн. от „Бурисма”?

Хънтър Байдън и партньори получили $16,5 млн. от „Бурисма”?

Дубински се позовава на информация от чернова на обвинителен акт срещу Николай Злочевски

Без да представят никакви доказателства, републиканците по-рано обвиниха Министерството на правосъдието, че защитава сина на президента.

Бившият президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, през септември обсъди с членове на партията от Камарата на представителите на Конгреса възможността за импийчмънт на Байдън.

Демократите се опитаха да представят разговорите за импийчмънт на републиканците като опит да се отвлече общественото внимание от правните неволи на Тръмп, който е изправен пред четири отделни обвинения, докато се кандидатира за номинацията на своята партия да се изправи срещу Байдън на изборите в САЩ през 2024 г.

Тръмп притисна републиканците да се опитат да отстранят Байдън от поста. Няколко крайно десни републиканци заявиха, че няма да гласуват за задължителни законопроекти за разходите, освен ако Маккарти не даде зелена светлина за разследване за импийчмънт.

Тръмп многократно през годините е повдигал темата за бизнеса на Хънтър Байдън и сделките му в Украйна, като е настоявал за разследване.