Скоро на въоръжение в Украйна ще се появят изтребители F-16, пилотите на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече усвояват този тип техника.

Бившият командир на сухопътните сили на Полша генерал Валдемар Скрипчак заяви, че сега международните партньори на Украйна трябва да решат кой от тях е готов да прехвърли самолетите.

"Според мен обучението на украинските пилоти продължава от дълго време, тъй като обучението на пилоти на F-16 трябва да се проведе в продължение на две години. Мисля, че Украйна е на етап, когато украинските пилоти са почти готови за използване F-16 в бой. САЩ имат много изтребители от този тип в пустинята в Аризона и могат да ги прехвърлят. Според мен след два-три месеца Украйна ще има самолети F-16, тъй като украинските пилоти без съмнение вече са готови да ги оперират", каза той.

Украйна се похвали, че е сглобила европейската част на коалиция F-16

Украйна се похвали, че е сглобила европейската част на коалиция F-16

Изявление на помощник на украинския президент

Припомняме, по-рано беше съобщено, че Украйна вече е формирала първия списък с пилоти за обучение на F-16.

Беше отбелязано също, че Полша и Холандия са готови да започнат обучение на украински пилоти на F-16.

Известно е, че по време на очакваното контранастъпление срещу руските войски това лято Украйна ще откаже да използва изтребители F-16, но ще използва всички наземни оръжия, каза украинският министър на отбраната Oлексий Резников.