Полските военновъздушни сили, които неотдавна засилиха мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство в балтийските държави, ще патрулират в небето на Литва вместо унгарски пилоти и ще бъдат подпомагани от френски войници.

Това съобщи официалният уебсайт на литовското министерство на отбраната.

Четири изтребителя F-16 на полските военновъздушни сили са разположени в Литва, а патрулната мисия е подсилена и от четири френски мощни изтребителя Rafale.

Литва приема германска военна бригада до 2026 г.

Литва приема германска военна бригада до 2026 г.

Страната ще направи необходимите инвестиции

Както заяви заместник-министърът на националната отбрана на Литва Вилиус Семешка по време на церемонията, въздушната отбрана на НАТО е изключително важна днес.

"Още в Мадрид държавите членки на НАТО се споразумяха да засилят мерките си за възпиране и отбрана, включително в областта на противовъздушната отбрана. Признаваме, че въздушната отбрана трябва да играе по-голяма роля в опазването на небето на балтийските страни", каза той.

До 1 декември унгарските военнослужещи защитават въздушното пространство на балтийските държави с четири изтребителя JAS-39 Grippen. В мисията участваха около 150 военнослужещи - пилоти, техници, медицински персонал, екипи за поддръжка, комуникационни и други специалисти.

Литва ще е домакин на следващата среща на върха на НАТО

Литва ще е домакин на следващата среща на върха на НАТО

Тя ще се проведе на 11-12 юли във Вилнюс

Мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство е подсилена от четири изтребителя Eurofighter от базата на естонските военновъздушни сили в Амари от германските военновъздушни сили.