Полша, в отговор на "хибридната война", която Русия води срещу ЕС, ще ограничи движението на руски дипломати из страната. Това съобщи в понеделник полският външен министър Радослав Сикорски, цитиран от руската служба на BBC.

Както съобщава Полското радио, Сикорски каза, че руското външно министерство ще получи съответно писмо.

Ограниченията предвиждат служителите на руското посолство да могат да пътуват само в рамките на Мазовецкото воеводство - това е района около Варшава, а служителите на генералното консулство - само в рамките на воеводствата, в които се намират офисите им.

Ограниченията няма да засегнат руския посланик в Полша.

Посланик Сергей Андреев каза, че посолството все още не е получило официално уведомление за новите ограничения.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия ще проучи нотата от Полша при получаване и ще предприеме ответни мерки.

"Русия ще отговори по такъв начин, че русофобският полски елит много ще съжалява", цитира Захарова руската държавна агенция ТАСС.

Миналата седмица полският премиер Доналд Туск обяви, че полските власти са арестували девет души, които са обвинени в организиране на различни саботажни действия в няколко европейски страни по указания на руските разузнавателни служби.

Полша разясни как укрепва източната си граница

Полша разясни как укрепва източната си граница

"Източен щит" е програма за 2,5 милиарда долара за укрепване на отбраната по източната й граница