Действията на Русия по отношение на доставките на газ направиха поддръжниците на плана на Европейския съюз за борба с климатичните промени да изглеждат смешни. Това заяви председателят на управляващата партия в Полша Ярослав Качински, цитиран от "Ройтерс".

Варшава призова ЕС да отмени или отложи някои от предложенията по плана си "Готови за 55" (Fit for 55) за справяне с изменението на климата преди срещата на върха, на която европейските лидери ще обсъждат мерките да справяне с повишените цени на газа и електроенергията.

"След действията на Русия по отношение на газа създателите и защитниците на "Готови за 55" меко казано станаха за смях", отбеляза Качински.

Той посочи, че цените на енергията са засегнали сериозно голяма част от страните от ЕС, така че техните граждани "просто няма да се съгласят на по-нататъшно увеличение в името на някаква недоказана теория".

Рекордните цени на електроенергията ще ускорят зеления преход в ЕС

Рекордните цени на електроенергията ще ускорят зеления преход в ЕС

Тимерманс: Ако имахме Зелената сделка 5 години по-рано, нямаше да сме в тази позиция

Качински не уточни точно кои руски действия има предвид.

Планът "Готови за 55" се отнася до политическия пакет на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Британските и европейските цени на едро на природния газ се повишиха през сутрешната търговия в понеделник, след като търгове показаха, че руският газов гигант "Газпром" резервира около една трета от транзитния капацитет на газ през Полша за ноември и не е резервирал никакви обеми през Украйна.

Европа с нетърпение очакваше повече доставки на газ, особено от Русия, заради драстичния скок на цените на синьото гориво.

Полша е един от най-големите производители на въглища в Европа и разчита на това гориво за почти 80% от производството си на електроенергия.

Шефът на „Нафтогаз“: Русия изнудва ЕС да пусне „Северен поток 2“, създавайки изкуствен дефицит на газ

Шефът на „Нафтогаз“: Русия изнудва ЕС да пусне „Северен поток 2“, създавайки изкуствен дефицит на газ

Транзитът през Украйна е намален....