Полша връща на въоръжение съветските танкове Т-72, съобщават Rzeczpospolita и РИА Новости.

Няколко десетки стари танкове Т-72, които още помнят времето на Варшавския договор и са подготвени за модернизция и продажба в Йордания, по последно разпореждане ще останат в страната.

След модернизация те най-вероятно ще се върнат на въоръжение в армията, се казва в съобщение.

Директорът на агенцията за военно имущество Кшищоф Фалковски потвърди косвено тази информация. "Ние отговаряме на нуждите на въоръжените сили. Мога да потвърдя само, че планираната сделка с една от страните от Северна Африка, бе прекратена", заяви той.

Сега в полската армия са на въоръжение танкове РТ-91 Twardy полско производство, а така също и Leopard 2A5 и Leopard 2A4, произведени в Германия.

Полският експерт в сферата на отбраната Войцех Лучак смята, че решението за връщане в строя на танковете Т-72 е свързано с увеличение на числеността на армията.

"Полша реши да създаде нова тежка дивизия и увеличение на потенциала на механизираните войски на източния фланг на страната. В дадения момент в страната няма друга възможност освен бързо и относително евтино да оборудваме с танкове новата бронетанкова бригада", заяви експертът.