Задава ли се краят на така наречената четвърта полска република на двамата управляващи братя Лех и Ярослав Качински? Политическият ландшафт в страната - във всеки случай - е изправен пред сериозни промени, коментира Дойче веле.

Двама бивши полски президенти- Александър Квашневски и Лех Валенса- оглавяват опозиционно движение, което обединява съпротивата срещу двамата братя- близнаци Качински. Също както по времето на "Солидарност", така и сега целта, която обединява широки части от всички политически движения в страната, е намерението да свалят от власт двамата братя Качински.

Обща партия на бившите президенти няма да има, но общественото движение, което те оглавиха, може да преобърне надолу с главата полската политическа сфера.

В продължение на доста години Александър Квашневски и неговият предшественик на президентския пост Лех Валенса не разменяха и дума помежду си. Основният водач на "Солидарност" изпитваше прекалено дълбоко недоверие спрямо кандидата на пост-комунистите Александър Квашневски. Тъкмо Квашневски сега се чувства призван да защитава Валенса срещу атаките от страна на правителството на Лех Качински.

Квашневски: Знам от личен опит, че Лех Валенса може да бъде победен на президентски избори. Знам обаче и това, че никой не е в състояние да оспори мястото на Лех Валенса в полската и европейска история.

Сътрудничеството между Александър Квашневски и Лех Валенса в обща партия е изключено. Бившият лидер на Солидарност твърди, че той прекалено силно е свързан с политическата десница, за да е възможно подобно нещо.

Самият Квашневски също заявява: "Дали ще възникне нова партия? Не, няма да възникне. Дали ще се зароди ново движение? Отговорът ми е "все още не."

Наличието на обществено протестно сдружение на полски демократи би могло обаче да осуети преизбирането на партията на Качински "право и справедливост".