Патрулен катер, транспортиран за Украйна, е блокиран на украинско-полската граница.

Това съобщи украинският депутат Микола Княжицки във "Фейсбук", цитиран от "Укринформ".

"Патрулен катер, произведен от SAFE Boats International, беше блокиран на границата, докато се транспортира към Украйна", пише Княжицки.

В същото време Княжицки отрече, че това е била негова лична яхта.

"Томаш Бучек, активист на проруската партия Конфедерация, написа, че това е била частна яхта, за която се твърди, че е моя собственост. Точно по този начин работи антиукраинската пропаганда, която има за цел да спре доставките на оръжие за Въоръжените сили на Украйна и други стоки за задоволяване на нуждите на Украйна по време на война", обясни Княжицки.

Той публикува и видео, на което се вижда патрулният катер, блокиран на границата.

Украйна и Полша отпушват границата с нов граничен пункт за камиони

Украйна и Полша отпушват границата с нов граничен пункт за камиони

Отваря се ГКПП "Угринов", който в момента работи само за коли и автобуси

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че Украйна и Полша ще отворят допълнителен граничен пункт за празни камиони в понеделник. 

Целта е да се отвори така необходимият маршрут за Киев, тъй като някои пунктове остават блокирани от седмици заради протести на полски шофьори.

Блокадите са срещу това, което полските превозвачи смятат за нечестна конкуренция от страна на украинските си колеги.

Украйна е готова да евакуира блокираните шофьори на границата с Полша

Украйна е готова да евакуира блокираните шофьори на границата с Полша

Около 3000 украински тира са блокирани на границата от полската страна

Протестите започнаха на 6 ноември, като четири гранични пункта вече са блокирани. Основното искане на полските тираджии е да се спре достъпът на украинските шофьори на камиони до ЕС без необходимост от разрешенително - нещо, което Киев и Брюксел твърдят, че е невъзможно.

Украинската гранична служба съобщи, че контролно-пропускателният пункт "Угринов", който в момента работи само за леки автомобили и автобуси, ще бъде отворен от 1.00 часа сутринта местно време в понеделник за празни тежкотоварни автомобили с общо допустимо тегло над 7,5 тона.

"Отварянето на ГКПП "Угринов" е първата точка от списъка с мерки, прилагани за разблокиране на границата, намаляване на опашките и увеличаване на капацитета на украинско-полската граница", посочиха от граничната служба.

Миналата седмица Украйна заяви, че е договорила някои мерки с Полша, които биха могли да облекчат натиска върху блокираните гранични пунктове. Двете страни обаче не са обсъдили основните искания на протестиращите.