Полски прокурори поискаха от съда в Краков екстрадицията на режисьора Роман Полански в САЩ, с мотива, че полското му гражданство не е пречка за това.

Окончателното решение по въпроса ще бъде взето от министъра на правосъдието.

Много опозиционни лидери в страната са против Варшава да изпълни американското искане.

Самият режисьор също не вярва да се стигне до екстрадицията му.

Американска прокуратура поиска в началото на януари от Полша да екстрадира Полански в САЩ, където е издирван от 1977 година по обвинения в сексуално престъпление, обяви официален представител.

Един от адвокатите на режисьора обяви, че ще бъде оспорвана молбата за екстрадиране. По думите му законите на Полша изключват екстрадиране на граждани на страната.

През октомври прокуратурата в Краков отказа молба на САЩ 81-годишният Полански да бъде арестуван.

САЩ се опитаха да арестуват Полански за сексуално посегателство, когато той пътува до Варшава за откриването на еврейски музей в края на миналата година.

Роденият в Полша 81-годишен Полански, който също има френско гражданство, е издирван от американската полиция от 1977 година, след като напусна САЩ преди да бъде осъден за сексуално престъпление срещу 13-годишно момиче.

През 2010 година главният прокурор на Полша обяви, че Полански не може да бъде екстрадиран, защото според полското право случаят е с изтекла давност. Но в САЩ все още може да бъде осъден.

Той беше арестуван през 2009 година в Цюрих, но по-късно му бе позволено да се върне във Франция след провал да бъде екстрадиран в САЩ.

Полански е създател на култови филми като "Chinatown", "The Pianist" and "Rosemary's Baby".

Той се намира в Полша за снимките на новия си филм.