Протести и блокади на полски шофьори на камиони на граничните пунктове с Украйна ограничиха вноса на газ за моторни превозни средства в Украйна, причинявайки 30% ръст на вътрешните цени, каза анализатор във вторник, цитиран от "Ройтерс".

Серхий Куюн, ръководител на украинската водеща консултантска компания за гориво A-95, каза на онлайн брифинг, че около една трета от всички доставки на пропан-бутан са внесени през границата с Полша.

Полските превозвачи на камиони по-рано този месец блокираха пътища до три гранични пункта с Украйна, за да протестират срещу това, което смятат за бездействие на правителството заради загубата на бизнес заради чуждестранни конкуренти след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Украински официални лица казаха тази седмица, че се надяват да проведат нов кръг от преговори тази седмица.

"Понасяме колосални загуби заради протеста. Това е просто икономическа диверсия срещу Украйна", каза Куюн.

Украйна е консумирала около 1,5 милиона метрични тона гориво през 2021 г., докато потреблението е спаднало до около 1,1 милиона тона през 2022 г. поради руската инвазия. Украйна е внасяла по-голямата част от горивото и най-вече от Полша, казаха анализатори.

Куюн каза, че търговцитесе опитват да транспортират възможно най-много продукти с железниците и да пренасочат доставките на пропан-бутан към словашки и румънски пунктове.

"Но е трудно този обем да се замени бързо", добави той.

Украйна: няма напредък в преговорите с Полша за граничните протести

Украйна: няма напредък в преговорите с Полша за граничните протести

Полски шофьори блокираха пътища до три пропускателни пункта заради загубата на бизнес за чуждестранни конкуренти