Членът на комитета по отбрана към Държавната дума на Русия генерал Виктор Заварзин смята, че администрацията на САЩ трябва по-добре да помисли, преди да извършва рисковани стъпки като разполагането на ракети с наземно базиране в Европа.

Коментара си Заварзин прави по повод информация, публикувана от "Асошиейтед прес" с позоваване на доклад на на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси. В доклада се казва, че Вашингтон обмисля възможността за разполагане в Европа или Азия на наземно базирани ракети, насочени към ядрения потенциал на Русия.

В последно време Русия и САЩ все по-често си отправят обвинения за разработка на военни планове, които са в противоречие с договор, сключен през 1987 година са ограничаване на въоръжението.

През март месец външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия нееднократно е предлагана на САЩ да се проведат конкретни консултации по въпроса с въоръжението, на които да се изложат конкретни факта, а не „голословни обвинения".

Непрекъснато Русия е обвинявана в нарушаване на договорите за разпространение на оръжие. При това обаче не се прилагат никакви доказателства. В американските медии се появиха съобщения за намеренията на Вашингтон в отговор на тези нарушения за разположи свои ядрени ракети в Европа.

Преди всичко и преди да се правят каквито и да е изводи, нужно е да се анализира тази информация, особено че официално потвърждение все още няма, коментира още Виктор Заварзин. По думите му ако американците действително разположат свое ядрено оръжие с наземно базиране в Европа, то и Русия ще се изправи през необходимостта да направи съответните стъпки.

„Ние също имаме такава възможност. Състоянието и техническото оборудване на руските въоръжени сили позволява днес оперативно да се реагира на всички заплахи от вън. При това положение американската администрация е нужно добре да си направи сметката, преди да предприема каквито и да е необмислени стъпки", посочва Заварзин.

"Ние, разбира се, уважаваме суверенното право на всяка една страна на избор на начините и средствата да осигури своята сигурност, външнополитическата си стратегия и партньорите. Едновременно с това природата на рисковете и заплахите за сигурността в наши дни претърпяха кардинални промени и са нужни нови схеми за международно взаимодействие, а не разширяване на военно-политическите съюзи, както и разполагане на нови оръжия, включително и в Европа. Отношенията трябва да се изграждат на базата на равнопоставеност и отчитане на взаимните интереси", допълва руският генерал.