Личен помощник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен в предполагаема злоупотреба с класифицирани документи, съобщава BBC.

Ветеранът от флота Уолт Наута е работил в Белия дом и по-късно в курорта Мар-а-Лаго на Тръмп

Обвиненията срещу Наута бяха съобщени за първи път от Wall Street Journal. Според публикацията, записи от камери за наблюдение показват как той премества кутии от складово помещение. Той е заснет преди и след призовка от май, която нарежда на Тръмп да върне правителствените документи, съхранявани в имението му във Флорида, Мар-а-Лаго. Наута е разговарял с разследващите поне два пъти, преди да откаже по-нататъшен разпит, съобщава Journal.

В своята социална медийна платформа Truth Social Тръмп обвини Министерството на правосъдието на САЩ, че се "опитва да унищожи" живота на Наута, "както живота на толкова много други, надявайки се, че той ще каже лоши неща за Тръмп".

Самият Тръмп е изправен пред седем обвинения, включително неправилно боравене с класифицирани документи и възпрепятстване на правосъдието, казаха адвокатите му. Очаква се да се яви във федералния съд в Маями, щата Флорида, на 13 юни, където ще бъдат прочетени обвиненията.

Доналд Тръмп обяви, че му е повдигнато обвинение

Доналд Тръмп обяви, че му е повдигнато обвинение

Съд в Маями ще бъде първият съд в американската история, който ще гледа федерални обвинения срещу бивш президент

"Корумпираната администрация на Байдън информира моите адвокати, че ми е повдигнато обвинение, очевидно във връзка с измамата с кутиите", написа Тръмп в социалната мрежа "Истина".

Бившият държавен потвърди, че е получил призовка да се яви във Федералния съд в Маями следващия вторник и изрази недоверие по отношение на решението.

"Никога не съм мислил, че е възможно такова нещо да се случи на бивш президент на Съединените щати, който е получил много повече гласове от всеки действащ президент в историята на нашата страна и в момента води с голяма преднина пред всички кандидати, както демократи, така и републиканци, в анкетите за президентските избори през 2024 г. АЗ СЪМ НЕВИНЕН ЧОВЕК!", заключи Доналд Тръмп.

Майк Пенс започва кампанията си с критики към Тръмп

Майк Пенс започва кампанията си с критики към Тръмп

Бившият вицепрезидент обвини Тръмп, че е изоставил консервативните ценности

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп е обвинен в общо седем престъпления, след като Министерството на правосъдието на САЩ реши да повдигне федерални наказателни обвинения срещу него за незаконно боравене с класифицирани документи, съобщи в четвъртък New York Times, позовавайки се на два източника.

Твърди се, че обвиненията включват умишлено задържане на тайни на националната отбрана в нарушение на Закона за шпионажа и заговор за възпрепятстване на правосъдието.

Федералният окръжен съд в Маями ще бъде първият съд в американската история, който ще разглежда федерални обвинения срещу бивш президент.

Много бивши сътрудници на Тръмп бяха разследвани за злоупотреби, като някои получиха и присъди.