Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза пред CNBC, че Китай представлява заплаха за американската национална сигурност, факт, който е бил пренебрегван дълго време от предишни президенти и от двете големи американски партии.

Помпео подчертал, че първият и най-важен аспект на заплахата за националната сигурност, която представлява Пекин, са дълбоките връзки на китайските технологични компании с управляващата комунистическа партия в страната.

Китай разкритикува остро САЩ за ескалирането на търговската война

Китай разкритикува остро САЩ за ескалирането на търговската война

Няма да прави отстъпки на САЩ по важни въпроси

Топ дипломатът на Вашингтон оспори коментарите на главния изпълнителен директор Huawei по въпросите за шпионажа и предупреди, че с предаването на вашата лична информация на китайските технологични компании, всъщност слагате данните си в ръцете на Китайската комунистическа партия. Той прогнозира, че още компании ще последват примера на Google в прекъсването на връзките с китайския телекомуникационен гигант, в съответствие със съветите, дадени от Държавния департамент.

Помпео добави, че отделен въпрос в отношенията между САЩ и Китай, често подчертаван от американския президент Доналд Тръмп, е необходимостта от установяване реципрочни търговски връзки. Той заяви, че двете страни ще продължат да напредват в преговорите си относно търговията и посочи, че търговско споразумение щяло да бъде от полза за целия свят.

Китай в ООН: САЩ са като "Дон Кихот", виждат врагове във вятърни мелници

Китай в ООН: САЩ са като "Дон Кихот", виждат врагове във вятърни мелници

Това е подигравка със света, "едностранни и изнудвачески практики" са новите форми на хегемония", САЩ превръщат страните в свои врагове

Американският първи дипломат също така обвини Пекин в използването на технологии, за да "подчинява" мюсюлманското етническо малцинство уйгури, което живее в автономния регион Синцзян в северозападната част на Китай.

Помпео също така отхвърлил по-ранни уверения на Huawei, че не си сътрудничи с китайското правителство за монтиране на таен софтуер в оборудването си и обвини главния изпълнителен директор на компанията, че е излъгал американския народ и света.

"Да се каже, че те не работят с китайското правителство, е фалшиво твърдение. Това е просто невярно", настоя той.

Huawei обясни на Тръмп, че забраната му ще навреди на американските потребители

Huawei обясни на Тръмп, че забраната му ще навреди на американските потребители

САЩ няма да станат по-безопасни или по-силни, но ще изостанат зад другите страни