Около 15 000 души са се включили в поредната понеделнишка демонстрация срещу нелегалните имигранти и ислямизацията на Германия в Дрезден днес. Участниците са издигали познатите искания срещу „престъпниците, търсещи убежище" и ислямизацията, предаде "Гардиън".

Организатор отново е „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада", или PEGIDA.

Агенциите припомнят, че това се случва за девета поредна седмица. Докато първият протест, организиран чрез Фейсбук събира едва 200 души, то последните акции привлякоха повече от 10 000 поддръжници на посочените искания.

През последните месеци Германия е свидетел на появата на крайнодясно популистко движение, което получава подкрепа от крайни неонацисти, а също от малката, но разрастваща своето влияние антиевропейска партия „Алтернатива за Германия".

Участници споделят пред медиите страха си от пристигащите мюсюлмани и недоволството си, че търсещите убежище в страната имат по-висок стандарт на живот от много германци.

На контрапротест лидерът на "Зелената партия" Джем Йоздемир изрази възмущение от издигнатите лозунги като "Ние, народът" и лошата слава, която си спечелва Дрезден с подобни маршове. Той призова германските власти да не позволят крайнодесни групировки да получават популярност.

Позицията на властите е отхвърляне на подобни крайни демонстрации и лозунги като тези на ПЕГИДА.

Проучване на общественото мнение, което "Шпигел" публикува в неделния си брой,  показва, че голяма част от германците смятат, че канцлерът Ангела Меркел и правителството подценяват проблема с бежанците и нелегалните имигранти, предаде "Ройтерс".

65% от запитаните са убедени, че управляващите не показват, че приемат достатъчно сериозно случващото се.

Повече от 1/3 смятат, че в страната тече процес на ислямизация. При население от 81 млн. души, мюсюлманите в Германия са около 4 млн.

От януари досега Германия е получила повече от 180 хил. молби за убежище, което е ръст от 57% в сравнение с миналата година, като бежанците са основно от Сирия, Афганистан, Ирак, Еритрея и Сомалия, но също така от няколко страни от Балканите.