Република Северна Македония продължава да не изпълнява Договора за добросъседство - това е заявил българският постоянен представител в ЕС Димитър Цанчев на днешното заседание на Съвета по общи въпроси, съобщи БНР.

"Ние подкрепяме политиката на разширяване на ЕС при стриктно спазване на всички критерии. За съжаление нашите македонски партньори продължават да не изпълняват Договора за добросъседство с България, който беше едно от условията, отворили пътя на страната към започване на преговори. Въпреки всичко ние оставаме готови за диалог." - коментира посланик Цанчев, цитиран в съобщение на постоянното ни представителство.

Изпратихме протестна нота до външното министерство на РС. Македония

Изпратихме протестна нота до външното министерство на РС. Македония

Заради върнатите 920 български книги

Същевременно Цанчев е изтъкнал необходимостта от приоритетно предоставяне на ваксини за страните от Западните Балкани.

Той е заявил, че България подкрепя дигиталния зелен сертификат, който трябва да улесни свободното и безопасно движение и да допринесе за възстановяването на туристическия сектор. При дискусията за прилагането на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия и процеса на ратификация от Европейския парламент на Споразумението с Обединеното кралство, той е определил като неприемливи дискриминационните такси за работни визи за гражданите на няколко страни-членки, сред които е и България.

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

Рейндърс: Предложените сертификати не са същото като паспорти за ваксини, те не дискриминират