Европейският парламент и представителите на 28-те страни-членки на ЕС тази вечер постигнаха споразумение за бюджета на общността за 2020 г., предаде Дойче веле.

Постъпленията в бюджета ще са в размер на 168.7 милиарда евро. Това е с 1.5% повече, отколкото в бюджета за 2019 г. Сумата на финансовите постъпления е компромис между искането на Европарламента за 171 милиарда евро и желанието на държавите от съюза за приходна част от 166.8 милиарда.

Общата сума на разходите ще бъде 153.6 милиарда евро - с 3.4% повече отколкото през 2019 г.

Увеличени са разходите за защита на климата, за борба с безработицата сред младежите и внедряване на цифровите технологии. Същевременно с 85 милиона евро е намалена помощта за Турция, с която Брюксел има немалко разногласия през последните месеци.

За първи път в ЕС подкрепиха да се прекрати финансирането на изкопаеми горива

За първи път в ЕС подкрепиха да се прекрати финансирането на изкопаеми горива

Според министрите Европейската инвестиционна банка и други глобални финансови организации трябва да прекратят финансирането на проекти с газ, въглища и петрол

Комисарят на ЕС по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че новият бюджет ще пренасочи ресурси към сферите, където са особено необходими.

"Той ще помогне за създаване на работни места, за борба с климатичните промени и стимулиране на инвестициите в цяла Европа", коментира Йотингер.

Представителите на Германия, която предоставя над една пета от бюджета на ЕС, са определили новия бюджет като "добър компромис", съобщава агенция dpa.