Главният прокурор на щата Минесота е приключил с първоначалния си преглед на доказателствата в разследването на четиримата бивши полицаи в град Минеаполис, замесени в убийството на чернокожия Джордж Флойд и е взел решение да им бъдат повдигнати още обвинения, съобщава CNN, като се позавава на двама служители на реда, запознати с разследването на щата по случая.

Един от служителите е уточнил, че щатският главен прокурор Кийт Елисън ще направи важно съобщение по случая по-късно днес. Длъжностните лица не са разкрили какво е решението.

Борис Джонсън критикува остро полицията в САЩ, убийството на Флойд е "непростимо"

Борис Джонсън критикува остро полицията в САЩ, убийството на Флойд е "непростимо"

Разбира правото на хората в САЩ да протестират

Съобщението идва повече от седмица, след като Флойд беше убит по време на полицейски арест в Минеаполис, предизвиквайки протести в целите САЩ, които призовават за прекратяване на полицейското насилие над чернокожи.

Дерек Шовин, притискал коляното си във врата на Флойд близо девет минути, е обвинен в убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен. Полицаите Томас Лейн и Дж. A. Кьонг, които помагаха за арестуването на Флойд, и четвърти униформен Ту Тао, който е стоял близо до другите, към момента не са обвинени.

"Няма справедливост, няма мир": Хиляди в Лондон протестират срещу убийството на Флойд

"Няма справедливост, няма мир": Хиляди в Лондон протестират срещу убийството на Флойд

Протестират срещу расизма

Две аутопсии на Флойд установиха, че той е починал при убийство. Шефът на полицията в Минеаполис Медария Арадондо уволни четиримата полицаи и каза, че са "съучастници" в смъртта на Флойд, а семейството му и протестиращите в цялата страна призовават те да бъдат арестувани и осъдени за убийството.

Според видео от ареста и наказателното производство Шовин държи коляното си на врата на Флойд, докато той му казва, че не може да диша, като Шовин продължава да държи коляното си на врата му почти три минути, след като Флойд не реагира.

Джордж Флойд починал от задушаване, гласи аутопсията му

Джордж Флойд починал от задушаване, гласи аутопсията му

Но официалната такава твърди друго

Бенджамин Кръмп, адвокат на семейство Флойд, каза пред CNN, че е уверен, че другите полицаи ще бъдат обвинени преди общественото погребение в Минеаполис утре.

"Уверен съм, че тези полицаи ще бъдат с повдигнати обвинения преди хората в Минеаполис да си кажат последно сбогом с Джордж Флойд, нека да почива в мир", каза адвокатът.

В допълнение към евентуални обвинения срещу другите полицаи, Елисън може също така да избере да утежни обвинението за убийство от трета степен срещу Шовин, изтъква Дон Люис, който е специален прокурор в процеса срещу полицай, който застрелва човек, спрял в трафик.

Ардърн ужасена от убийството на Флойд

Ардърн ужасена от убийството на Флойд

Подкреи мирните демонстрации и в Нова Зеландия