От началото на антитерористичната операция в Казахстан, властите са задържали 2601 души за участие в незаконни действия, грабежи и други престъпления.

"От началото на антитерористичната операция са задържани общо 2601 участници в незаконни действия, грабежи и други престъпления. Иззети са общо 127 единици огнестрелно оръжие и 4077 боеприпаса", съобщиха от пресслужбата на комендатурата на Алмати в понеделник, цитирани от ТАСС.

Според Главна прокуратура, повече от 4500 души са били ранени по време на безредиците, а 225 тела на загиналите са в моргите.

Голямо количество оръжие откраднато при бунтовете в Казахстан

Голямо количество оръжие откраднато при бунтовете в Казахстан

Данните са за най-големия град Алмати

Припомняме, че повече от 1300 единици оръжие са били откраднати от оръжейни магазини в най-големия град на Казахстан Алмати по време на безредиците от началото на януари. Това съобщи в неделя шефът на градската полиция Канат Таймерденов.

Според Таймерденов са били направени 27 опита да превземат сградата на полицейското управление в Алмати.

"Атаките бяха организирани от професионално обучени хора, които знаеха как да боравят с оръжие и знаеха методите на борба. Те не оставиха убитите си. Бяха инсценирани седем атаки срещу морги и 41 тела бяха откраднати по време на безредиците", каза той.

Според властите конституционният ред е възстановен във всички региони.

Лукашенко: Западните спецслужби стоят зад безредиците в Казахстан

Лукашенко: Западните спецслужби стоят зад безредиците в Казахстан

Имало е и намеса в Беларус

Чуждестранните миротворци (колективните мироопазващи сили на ОДКБ) вече започнаха да се изтеглят от страната. Това вече направиха гражданите на Русия, Киргизстан, Армения, Беларус и Таджикистан.

Планира се връщането на всички миротворци в техните постоянни пунктове на дислокация да приключи до 19 януари.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази мнение, че разузнавателните служби на западните страни са отговорни за безредиците в Казахстан. Лукашенко намегна, че САЩ са се опитали чрез протестите в Казахстан да подготвят почвата в Русия, Китай и за цяла Азия.

През 2020 г. същите спецслужби са били провокирали протестите в Беларус, отбеляза Лукашенко.

На 2 януари Казахстан беше обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията. Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви.

Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан - постът беше поет от Токаев.