Последните социологически проучвания показват, че сред британците надделява желанието страната да напусне Европейския съюз. 51% от запитаните се обявяват за това, докато 49% от тях виждат мястото на Великобритания в Съюза.

Такива биха били резултатите, ако рефередумът, който премиерът Дейвид Камерън заяви, че ще подготви, се бе провел днес, съобщава Mail on Sunday. Припомняме, че той уточни, че не желае Великобритания извън ЕС, но иска предоговаряне на условията за членство. Той дори се закани на министрите си "бунтари", че несъгласие с неговата позиция по този въпрос ще означава раздяла с постовете им. В неговата партия евроскептицизмът също е силен.

Основно притеснение и на премиера, и на повечето избиратели, е имиграцията, която залива Европа в момента. Кризата с бежанците ще се окаже решаваща във вота, тъй като много от гласувалите "за" оставане ще променят мнението си, ако тя се влоши още. Камерън предупреди и за вълна от имигранти от Румъния и България и настоя за правила, които да ограничат свободното движение на хора в рамките на ЕС. По отношение на бежанците от зони на воени конфликти, по-рано тази седмица настоя, че е по-добре да се работи за мир в страните им, отколкото Европа да ги приема безконтролно.