Италианското правителство одобри вчера едни от най-строгите мерки срещу COVID-19 в света, като направи задължително за всички работници или да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от болестта, информира "Ройтерс".

Новите правила ще влязат в сила на 15 октомври в последното усилие на широката коалиция на премиера Марио Драги да убеди хората да се ваксинират и да притъпи заразата в една от страните, най-силно засегнати от вируса.

В Италия обмислят ваксинирането да стане задължително

В Италия обмислят ваксинирането да стане задължително

До края на септември ще бъдат ваксинирани 80% от италианците

Всеки работник, който не представи валиден здравен сертификат, ще бъде отстранен от работа без заплащане, но не може да бъде уволнен според проектопостановление, видяно от "Ройтерс". Пълните подробности трябва да бъдат публикувани по-късно.

Хората, които пренебрегват постановлението и отидат на работа, ще бъдат глобени между 600 и 1500 евро.

Въпреки че някои държави от Европейския съюз наредиха на здравните си работници да се ваксинират, никоя не направи Зеления пропуск задължителен за всички служители, което прави Италия прецедент за континента.

Италия връща ограничителни коронавирус мерки в Сицилия

Италия връща ограничителни коронавирус мерки в Сицилия

В Сицилия процентът на ваксинация е по-нисък от средния за страната

Пропускът първоначално беше замислен за улесняване на пътуванията из Европа, но Италия беше сред група държави, които бързо също така го направиха изискване за онези, които искат да имат достъп до места като музеи, фитнес зали и хранене на закрито в ресторанти.

През последните седмици в Италия имаше спорадични протести срещу нарастващия натиск за ваксинация, но повечето политически партии, както и основната федерация на работодателите подкрепиха този ход, надявайки се, че това ще предотврати сетнешни икономически затваряния.

Лидерите на профсъюзите бяха по-равнодушни, като казват, че тестове трябва да се дават свободно на работници, които отказват да бъдат ваксинирани, което им позволява да останат на работа.

Властите твърдят, че това ще насърчи хората да продължат да избягват ваксините. Източник от правителството обаче каза, че кабинетът ще държи твърдо ограничение на цените за тестове, налагайки максимална такса от 15 евро за възрастни.

COVID-19: Италия върви по стъпките на Франция

COVID-19: Италия върви по стъпките на Франция

Задължителна ваксинация за учителите

Италия се нарежда на второ място по брой починали от COVID-19 в Европа след Великобритания, като повече от 130 000 души умряха от болестта след появата на пандемията в началото на 2020 г.

Около 74% от 60-милионното ѝ население е получило поне една доза ваксина, а 68% са напълно ваксинирани, като числата в голяма степен съответстват на повечето други страни от ЕС.

Подчертавайки значението на ваксините, италианската здравна фондация Gimbe обяви в доклад, че почти всички страдащи от COVID-19 в момента в болница са неваксинирани.

В доклада се изтъква, че ваксините са помогнали за намаляване на смъртните случаи в Италия с 96,3%, хоспитализациите с 93,4% и приема в интензивни отделения с 95,7%.

Италия през март нареди на здравните работници да се ваксинират или могат да бъдат отстранени от работа. Към днешна дата 728 лекари са били отстранени. Не е ясно към момента колко медицински сестри или болногледачи са отказали да се съобразят.

Подобна мярка във Франция влезе в сила в сряда.

Здравният министър Оливие Веран заяви вчера, че около 3000 здравни работници са били отстранени заради това, че не са се ваксинирали.

Франция отстрани 3 000 здравни работници неваксинирани срещу Covid

Франция отстрани 3 000 здравни работници неваксинирани срещу Covid

В сектора работят 2,7 млн. служители, така че процентът е малък