Украинските власти трябва да разследват предполагаемото използване от украинските сили на множество противопехотни мини във и около град Изюм по време на руската окупация, призовава Human Rights Watch в нов доклад, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Организацията припомня, че от началото на руската инвазия на 24 февруари руските войски многократно са използвали противопехотни мини в различни региони на Украйна.

"Има причина да се смята, че украинската армия е разпръснала противопехотни мини в обширна зона близо до град Изюм, което е довело до цивилни жертви и все още създава сериозна заплаха", каза Стив Гъс, ръководител на отдела за оръжия в Human Rights Watch.Руските войски в Украйна многократно са използвали противопехотни мини и са извършили жестокости, но това не оправдава използването на забранени оръжия от Украйна."

Според новия доклад Human Rights Watch е документирала редица случаи, в които противопехотни мини ПФМ, известни също като "пеперудени мини" или "венчелистчета", са били разпръснати от ракетна артилерия в окупираните от Русия райони близо до военни съоръжения.

Украйна, добавя HRW, се е присъединила към Конвенцията за забрана на противопехотните мини, която забранява всякаква употреба на противопехотни мини.

Както припомня HRW, руските войски превзеха Изюм и околните райони около 1 април 2022 г. и държаха града до септември, преди контранастъплението на украинските войски.

През това време "руските военни извършваха произволни задържания, разпити и изтезания на местни жители, в някои случаи насилствени изчезвания и убийства", добавят правозащитниците.

ISW: Изюм показа, че Буча не е аномалия

ISW: Изюм показа, че Буча не е аномалия

Украйна продължава с офанзивата си в Херсон