От Европейската комисия предложиха промени в медийното законодателство, което би наложило промени в определянето на състава на Съвета за електронни медии (СЕМ) в България, предаде БТА. Специална група от регулаторите на всички страни-членки ще консултира еврокомисарите.

Запитан дали промените, които предлагат от ЕК няма да наложат промени в СЕМ, еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Гюнтер Йотингер отговори: "Искаме да подсилим независимостта на медийните надзорни власти".

Припомняме, СЕМ е съставен от членове, определени по квоти от президента и от Народното събрание. "Независимостта означава тези власти да бъдат независими от участниците на пазара, но и от правителствата и политиците", добави той.

Ако нашето предложение бъде прието, настоящата правна рамка и настоящата практика в няколко държави от ЕС ще трябва да бъдат разгледани "критично", добави еврокомисарят.

По неговите думи, ако предложенията на ЕК бъдат утвърдени от Съвета на ЕС и Европейския парламент, настоящата ситуация в тези държави от ЕС няма да бъде съвместима с новите правила.

Еврокомисарите днес предложиха промени в директивата за аудио-визуалните медийни услуги. Според мотивите на тези промени, се дава независимост на медийните регулатори. Комисията предлага медийните регулатори да бъдат "действително независими от правителствата и индустрията, и да могат да изпълняват оптимално своята роля - да действат така, че аудио-визуалните медии да работят в интерес на зрителите".

Предлага се също създаване на група на европейските медийни регулатори. В нея ще участват съответните власти от всички 28 държави в ЕС. Съществуването на тази група ще бъде регламентирано в европейското законодателство. Групата ще оценява кодексите за поведение в сектора и ще консултира комисията.