Експерти предвиждат стабилизиране на Ирак и съживяване на иракската икономиката през 2006 година, след като бъде избрано ново правителство и реформите в страната продължат, съобщава "Ал Джазира".

"Икономическите перспективи за 2006 година са добри, стига да имаме стабилно правителство, включващо големите групи в страната, които да се споразумеят за обща икономическа програма", счита директорът на “Багдадския икономически форум”, Абас Абу ал Тимен.

"Сформирането на правителство е ключов момент за нацията и евентуален провал ще бъде катастрофа за страната ни, счита икономистът".
По думите му ако не се формира кабинет, Ирак ще изпадне в черна дупка за дълго време.

"Иракските граждани и предприемачи, както и чуждите инвеститори, очакват стабилност, предсказуемост и по-голяма сигурност", е заявил консулът по икономическите въпроси към американското посолство в Ирак, Томас Дилеър.
По думите му сформирането на правителство е първата стъпка към тези цели.

Санкциите през деведесетте години, както и хаосът от началото на инвазията на САЩ в страната, имаха опустошителен ефект върху иракската икономика, коментира “Ал Джазира”.

Безработицата в Ирак е 28 %, а дребният бизнес се бори с конкуренцията от евтини стоки от чужбина.

В същото време САЩ регистрират подобрение на иракската икономика.
По техни изчисления икономическият растеж на Ирак за 2005 година е между 3 и 4 %, увеличава се употребата на мобилни телефони, както и закупуването на коли и на други стоки.