Глобалните преговори за ограничаване на климатичните промени приключиха успешно днес, като делегати и наблюдатели обявиха, че е бил постигнат напредък по няколко ключови подробности на Парижкото споразумение за климата, сключено през 2015 г., съобщава "Асошиейтед прес".

Двуседмичните преговори бяха съсредоточени върху редица въпроси, включително прозрачност, финансова помощ за бедните страни и как да се съхранят увеличаващите се цели на страните за намаляване на въглеродните емисии.

Поне 15 страни в глобален алианс за спиране на въглищата до 2030-а

Поне 15 страни в глобален алианс за спиране на въглищата до 2030-а

Алиансът има за цел да има 50 члена до 2018 г.

"Постигаме добър напредък относно работната програма на Парижкото споразумение, като сме на път да свършим тази работа в определения срок", изтъкна премиерът на Фиджи Франк Байнимарама пред дипломати часове преди края на срещата в германския град Бон.

Байнимарама, който председателстваше преговорите, беше изправен пред предизвикателната задача за съчетаване на често противоречащите си позиции на богатите и бедните страни, особено когато става дума за това какво всяка страна трябва да направи за ограничаването на климатичните промени.

Папата смъмри отрицателите на климатичните промени

Папата смъмри отрицателите на климатичните промени

Трябва да се избягва изпадането в четири погрешни нагласи

Подписалите Парижкото споразумение общо 196 страни искат да ограничат глобалното затопляне значително под 2 градуса по Целзий до края на столетието. Тази цел няма да бъде постигната, ако страните не положат допълнителни усилия за рязко намаляване на въглеродните емисии, причинени основно от изгарянето на изкопаеми горива.

Наблюдатели твърдят, че делегацията на САЩ е играла до голяма степен конструктивна роля по време на преговорите, въпреки заплахата на администрацията на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение.