От влизането на страната в НАТО до заглавията на вестниците за партита - Сана Марин е модерен, феминистки лидер, който обаче се оказа поляризиращ министър-председател на Финландия.

Това коментира АФП.

През 2019 г. 37-годишната Сана Марин стана най-младият избран ръководител на правителство в света, като управлява лявоцентристка коалиция с пет жени партийни лидери, четири от които на възраст под 35 години.

Сега тя се бори да остане на власт на парламентарните избори в неделя.

След като умело преведе Финландия през пандемията Ковида-19 и ръководи историческия процес на кандидатстване за членство в НАТО, Марин е най-популярният министър-председател на страната през този век, според социологическите проучвания.

Тя се оказа и един от най-яростните критици на войната в Украйна и на президента Владимир Путин в съседна на Финландия Русия.

Но нейните социалдемократи са изправени пред силна конкуренция от страна на две десни партии, като и трите се движат около 20 процента в проучванията през последните дни на кампанията.

Преди Марин малцина в чужбина знаеха името на който и да е правителствен ръководител в малката страна с население от 5,5 млн. души.

Но само за няколко години тя се превърна от относително непозната във Финландия в един от най-разпознаваемите лидери по света.

Избрана за пръв път за член на парламента през 2015 г., тя стана министър-председател през декември 2019 г. и почти веднага беше хвърлена в глобалната COVID-19 криза.

"Тържествено, обикновено облечена в черно, тя даваше много ясни инструкции, успя да успокои хората и да създаде впечатлението, че правителството контролира пандемията", казва Марко Юнкари, журналист от финландския ежедневник Helsingin Sanomat.

По време на пандемията популярността ѝ достига своя връх, което създава репутацията ѝ на непоколебим кризисен лидер.

Преминаването през тези трудни години, докато държи под контрол противоречивата си коалиция, оформя Марин като прагматичен и настойчив лидер.

Но скоро тя се забърква в заглавия, свързани с личния ѝ живот, което поляризира репутацията ѝ.

През август 2022 г. изтекли видеоклипове в социалните мрежи, показващи как Марин се забавлява с група финландски знаменитости, обиколиха света и я накараха да се подложи на тест за наркотици, за да изчисти подозренията в злоупотреби.

През декември 2021 г. тя е подложена на продължителни критики, след като се разкрива, че е останала да танцува до ранните часове, въпреки че е била изложена на въздействието на COVID-19.

За някои критиките засенчиха политическите ѝ постижения. За тях тя е "парти Сана", чието поведение е неподходящо за човек на нейната позиция.

Други защитиха правото ѝ на личен живот.

Докато противоречията изстреляха Марин до международна слава, у дома нейните поддръжници и хейтъри се окопаха по-дълбоко в окопите си.

"Тези скандали не променят по никакъв начин тези две групи", обяснява Юнкари.

Професорът от университета в Турку Ану Койвунен заяви пред АФП, че макар скандалите вероятно да са предизвикали вълнение при всеки министър-председател, фактът, че Марин е млада жена, е изиграл роля в последвалата шумотевица.

Борбата с противоречия относно стереотипите или начина ѝ на живот не е нещо ново за Марин.

Марин е омъжена и е майка на петгодишна дъщеря.

Тя е в рязък контраст с традиционните демографски характеристики на социалдемократите, привличайки млади избиратели от левицата и подмладявайки имиджа на партията.

"Преди няколко години социалдемократите имаха повече членове на възраст над 90 години, отколкото на възраст под 35 години", обяснява Юнкари.

Младите хора от други леви партии сега "нямат особени затруднения" да преминат към социалдемократите, каза Туомо Туря от водещата финландска социологическа агенция Taloustutkimus.

Често считана за прогресивен идеалист в чужбина и въплъщение на финландските ценности, политиката на Марин у дома е по-прагматична, като понякога си навлича критики, че не е достатъчно амбициозна, когато става въпрос за климата и правата на човека.

През октомври Марин беше принудена да се извини за липсата на действия от страна на нейното правителство по отношение на правата на коренното население саами.