Премиерът на Полша Доналд Туск разкри, че над 42 милиарда евро (55 милиарда долара) ще бъдат отделени в краткосрочен план за стимулиране на растежа и трудовия пазар преди гласувания по-късно днес вот на доверие в Сейма, съобщи „Франс прес".

Нашият приоритет е продължителен растеж, дори и ако е по-бавен, на всяка цена и да защитим трудовия пазар", каза Туск пред парламента, след като ново проучване на TSN показва, че неговата популярност е спаднала до 26%, с отрицателен рейтинг 44%.

Растежът в страната забави темпове до 2.5% за тази година, спрямо 4.3% за миналата година.

Правителството очаква растежът да спадне до 2.3% следващата година и броят на безработните да остане на 12.5% от 38-милионната нация.

Предложението на Туск е инвестиране на 15 милиарда евро в държавните енергийни компании за проекти, включително нови предприятия за добив на въглища.

Той също така се обяви за създаване на Инвестиционен фонд с 40 млрд. злоти, който да бъде подкрепен от акции от държавните дружества, също така ще се стреми да стимулира откриването на работни места до 2015 година.

Предвижда се отделяне на 40 милиарда злоти за период от 3 години за обновяване на магистралите. Други 30 милиарда евро ще бъдат вкарани за модернизиране на жп мрежата през 2015-та.

Във връзка с ниската раждаемост в страната Туск предлага майчинството да е една година и на младите майки да им бъде изплащана 80% от месечната заплата, също така повече средства за центрове за грижи и детски градини.

За тази програма се иска ясно парламентарно мнозинство. Искаме да затвърдим, че нашият законодателен мандат е все още силен", каза той пред 460-местния парламент, в който дясно-центристката коалиция поддържа мнозинство с четири места.

По-късно се очаква да се гласува вот на доверие.