Премиерът на Швеция Стефан Льовен загуби вот на доверие в парламента, което означава, че ще трябва да подаде оставка, но тъй като нито един от политическите блокове няма мнозинство, остава неясно кой ще сформира следващото правителство, съобщава "Франс прес".

Парламентарните избори на 9 септември не излъчиха победител, като лявоцентристкият блок на Льовен спечели 144 места, едно повече от опозиционния дясноцентристки "Алианс".

На вота в Швеция социалистите водят със стотни пред десния алианс

На вота в Швеция социалистите водят със стотни пред десния алианс

Евроскептиците са трети…

Антиимиграционната партия "Шведски демократи", които имат 62-ма депутати, също подкрепиха вота за отстраняването на Льовен.

Анализаторите очакват председателят на парламента да възложи на Улф Кристерсон, който е лидер на Умерената партия, която е най-голямата партия в "Алианс", да се опита да сформира ново правителство.

Но след като "Алианс" са малцинство, той се нуждае от подкрепа или от "Шведски демократи", които са избягвани от всички политически сили, откакто партията влезе в парламента през 2010 г., или от лявоцентристкия блок.

Социалдемократите на Стефан Льовен отхвърлиха да окажат подкрепа за правителство на "Алианс".

Лидерът на "Шведски демократи" Джими Акесон повтори, че партията му ще свали всяко правителство, което не им дава думата по въпросите на имиграцията, здравеопазването, пенсиите и престъпността.

"Ако Улф Кристерсон иска да стане премиер, това може да се случи само с моята помощ", подчерта лидерът на "Шведски демократи" Джими Акесон.

"Алианс", който включва умерените, центристите либералите и християндемократите, обяви, че няма да преговарят с антиимигрантската партия.