Президентът на Хърватия Зоран Миланович си навлече критики заради сравнение на украинския патриотичен възглас "Слава на Украйна" с нацистки поздрав, съобщава Евронюз.

На церемония по връчване на награди в Загреб Миланович заяви, че украинският лозунг - широко използван след руската намеса през 2014 г. и още повече след пълномащабната инвазия през миналата година, е връщане към времето, когато са избивани евреи и поляци по време на конфликтите в Източна Европа в началото на ХХ век.

"Това е скандиране на най-радикалните шовинисти от Западна Украйна, които са сътрудничили на нацистите, избили стотици хиляди поляци, евреи и всеки, попаднал им в ръцете. Това са фактите", подчерта хърватският лидер.

"Слава на Украйна", на което обикновено се отговаря със "Слава на героите", е национален поздрав и официален боен вик на въоръжените сили на Украйна.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски редовно завършва публичните си речи с този израз. Той се използва масово в страната като знак за национална решителност, подобно на британския лозунг от времето на войната " Запазете спокойствие и продължете" (Keep Calm and Carry On).

Лозунгът може да бъде видян по билбордове, тениски и дори върху банкови карти и е може би най-разпознаваемата фраза в украинския обществен живот.

"Слава на Украйна" на сайта на руско министерство след хакерска атака

"Слава на Украйна" на сайта на руско министерство след хакерска атака

Ведомството уверява, че данните на потребителите са защитени

Миланович я сравнява с песента, използвана от симпатизантите на хърватската марионетна нацистка държава от времето на Втората световна война, известна като Независима държава Хърватия. Тя е ръководена от едни от най-яростните привърженици на Хитлер в Европа, които провеждат брутални кампании за етническо прочистване.

"Няма никаква разлика между скандирането "За родината, готови!" и "Слава на Украйна", категоричен е хърватският президент, визирайки нацисткия боен вик от времето на Независима държава Хърватия. Лозунгът е забранен за публична употреба с няколко решения на Конституционния съд на страната. В три отделни случая съдът постанови, че използването му е израз на расистка идеология.

Твърденията на Миланович за "Слава на Украйна" са много сходни с изявленията на руски официални лица за възгласа. Кремъл ги счита за свързан изключително с Организацията на украинските националисти (ОУН) - украинска ултранационалистическа организация, чиято радикална фракция, ръководена от Степан Бандера, е сътрудничила на нацистите. Наричана ОУН-Б, тя извършва масови убийства на поляци и участва в Холокоста в Украйна.

Учени и историци са на мнение, че фразата "Слава на Украйна" съществува преди ОУН - тя е спомената от украинския национален поет Тарас Шевченко още през XIX век. Използвана е и от различни украински революционери и активисти доста преди Втората световна война. Миланович неправилно твърди, че двата израза са еднакво стари и ги сравнява с прословутия поздрав в нацистка Германия.

С "Ура!" изхвърлиха украинското знаме през балкона на Столична община

С "Ура!" изхвърлиха украинското знаме през балкона на Столична община

Изпълнителят на акцията изтъква антифашистки мотиви

"Хърватският поздрав е толкова стар, колкото "Слава на Украйна" и скандирането "Зиг Хайл", използвано в нацистка Германия. Не искам никога да чувам тези възгласи в Хърватия", отсече той.

Въпреки че някои хървати твърдят, че фразата "За родината, готови!" е използвана и преди Втората световна война, прогресивните историци посочват, че за разлика от Украйна, в Хърватия е имало пълноценна нацистка държава, която е контролирала значителни територии - както днешна Хърватия, така и части от Босна и Херцеговина и Сърбия.

Поздравът е възроден при разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век и е използван по-специално от крайно десни политици и паравоенни формирования по време на конфликта на Балканите.

За разлика от "Слава на Украйна", "За Родината, готови!" се използва изключително от етнически хървати - обикновено в контекст, в който целта е да се установи етническо господство над други групи.

Миланович упрекна политическите си колеги в страната и извън нея за това, че използват думите "Слава на Украйна".

"Фактът, че някои западни лидери се закачиха за това, особено в Канада, означава, че те са или неграмотни, или каквото и да е, аз няма да го използвам", изтъкна той.

Руското правителство отдавна определя режима в Киев като "нацистки", за да омаловажи украинската държавност. Необичайно е обаче западни лидери да отправят същото.

Миланович е дългогодишен член на Социалдемократическата партия на Хърватия и в миналото е получавал похвали за подкрепата си за прогресивни каузи и за критиките си към националистите.

ISW: "Русификация" - нацистите надигат глава в Русия

ISW: "Русификация" - нацистите надигат глава в Русия

Военните блогъри на Кремъл подкрепят зверствата срещу предалите се в плен украинци

От 2011 г. до 2016 г. той беше премиер на Хърватия и беше смятан за противовес на дясноцентристкия Хърватски демократичен съюз.

Избирането му за президент в края на 2019 г. доведе до отстраняването на Колинда Грабар-Китарович от ХДО, която беше критикувана, че омаловажава военните престъпления, извършени от хърватската армия, и се солидаризира към апологетите на хърватската нацистка марионетна държава.

Миланович спечели изборите най-вече като алтернатива на Грабар-Китарович, но оттогава става все по-противоречив. Той често влиза в публични пререкания с премиера Андрей Пленкович, който наскоро го нарече "патологичен лъжец".

Президентът е против обучението на украински войници в Хърватия, а също се противопоставя на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. През 2021 г. Миланович предизвика дипломатически скандал, след като определи COVID мерките на Австрия като равносилни на "връщане към фашизма". Това обаче изглежда само е увеличило популярността му: по-рано този месец Миланович беше оценен като най-популярния политик в Хърватия.