Президентът на иракския автономен регион Кюрдистан Масуд Барзани обяви, че е поискал от кюрдския парламент да подготви провеждането на референдум за независимост, предаде АФП.

Това е съобщил самият той пред медиите.

По думите му, референдумът ще подсили позициите им и ще бъде мощно оръжие в ръцете им.

Вчера той обяви, че възнамерява да насрочи референдум за независимост в рамките на следващите на няколко месеца.

Барзани допълни, че Ирак практически вече е разделен и властите в Багдад не контролират големи части от територията на страната.

По думите му, кюрдите ще играят роля за намирането на политическо решение на кризата, в която Ирак е изпаднал, ала независимостта е нещо, което той определя като естествено право на кюрдите.

Иракският парламент се събра за първи път от изборите през април на фона на джихадистки бунтове и настъпление. Парламентът има за задача създаването на единно правителство между шиити и сунити, за да се справи с ескалиращата политическа криза.

„Всичко, което се случи в последните месеци, показва, че е право на Кюрдистан да се сдобие с независимост", подчерта Барзани. „Отсега нататък няма да крием, че това е нашата цел. Ирак е разпарчетосан. Трябва ли да живеем в тази трагична обстановка, в която се намира страната? Не аз ще съм този, който ще реши за независимостта. Хората ще решат. Ние ще проведем референдум и това е въпрос на месеци".

Каузата за независим Кюрдистан беше подкрепена от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху през уикенда, като той заяви, че това е необходим отговор на действията на „Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Кюрдите отдавна се стремят към независима държава, но и до ден-днешен остават разделени между Сирия, Турция, Иран и Ирак.  Международната общност, включително Турция и САЩ, продължават да са против разцепването на Ирак.