Иранският президент Хасан Рохани изрази подкрепата си за Катар в конфронтацията му със съперника на Иран - Саудитска Арабия и нейните съюзници, посочвайки, че "блокадата на Катар е неприемлива", съобщава държавната новинарска агенция ИРНА, цитирана от "Ройтерс".

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Бахрейн прекъснаха отношенията си с Катар на 5 юни, обвинявайки го, че подкрепя ислямски екстремисти - твърдение, което Катар отрича.

Впоследствие те предявиха 13 искания към емирството, включително да закрие англоезичния телевизионен канал "Ал Джазира", да ограничи отношенията си с Иран, да затвори турската база в страната и да изплати компенсации.

Катар: Исканията на арабските страни са нереалистични

Катар: Исканията на арабските страни са нереалистични

Доха получи списък се 13 условия...

"Техеран подкрепя народа и правителството на Катар... Ние смятаме, че ако има конфликт между страни в региона, натискът, заплахите или санкциите не са правилният начин за разрешаване на различията", изтъкнал в телефонен разговор Рохани пред емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

"Блокадата на Катар е неприемлива за нас... Въздушното пространство, територията и морето на нашата страна винаги ще бъдат отворени за Катар като братска и съседна страна", подчерта държавният глава на Иран.

Доха, чиито съседи затвориха въздушното си пространство за катарски полети, посочи, че преглежда списъка с изисквания, но изтъкна, че те са неразумни и нереалистични.

Шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия се обвиняват взаимно, че подриват сигурността в региона и подкрепят противоположни страни в конфликтите в Сирия, Йемен и Ирак.

Изискват от Катар да скъса с Иран, да затвори турската база и да закрие "Ал Джазира"

Изискват от Катар да скъса с Иран, да затвори турската база и да закрие "Ал Джазира"

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн